Inga Harnesk
Inga Harnesk

Nu är böckerna på plats! ”Ungarna”, mina pensionerade barn, har fixat två små mindre bokhyllor till i min lägenhet. Vilken lättnad! De sista kartongerna i sängkammaren tömde jag i ett nafs och fyllde de tomma hyllorna med böcker. Nu är det åsynen av bokryggarna som möter mig varje morgon, när det är dags att stiga upp.

Böcker står sorterade efter författarnas efternamn i bokstavsordning. De är alltså inte uppdelade i olika ämnen, utan står för ren underhållning i sina mer eller mindre slitna pärmar. Längst ner finns plats för större verk och olika slags bilderböcker om allt från konst, musik, djur och natur. Där kan barnbarn och andra vetgiriga hitta trevliga berättelser när de hälsar på.

Många av romanerna hade jag faktiskt inte läst. Det var kanske böcker som ansågs bra och måste köpas, men inte hann läsas just då. De kommer vl till pass nu, när jag inte har tillgång till TV. Bland annat läste jag just ”Kristin Lavransdotter” av Sigrid Undset, nobelpristagaren. Det tog ändå en hel vecka att läsa detta verk i tre delar. Dessa bestod i sin tur och av tre delar! I höst och vinter får jag beta av fler av romanerna i mitt lilla bibliotek.

En del människor läser om böcker flera gånger

En del människor läser om böcker flera gånger. Jag läste om Johannes V. Jensens bok ”Jökeln”, som jag tyckte var så intressant när jag var ung, men som inte fångade mitt intresse som medelålders läsare. Vad handlade den om? Får nog läsa om den som äldre-äldre läsare. Vår smak kanske förändras under åren?

Den första bokhyllan som jag har haft sedan flytten hit till mitt nya hem, har lite annat innehåll. Här finns ingen placering i bokstavsordning efter författarnas efternamn. Där finns böcker som på ett eller annat sätt knyter an till mina personliga livserfarenheter under drygt 90 år. Överst faktiskt några uppslagsböcker som var viktiga en gång och viveln, gamla psalmboken, texter om andra religioner, dikter av svenska poeter, som Hjalmar Gulberg och Tomas Tranströmer. Där står också en bok om Fredrika Bremer och Verner von Heidenstams ”Karolinerna”. Det är gåvor från skolåren.

Böckerna på en annan hylla handlar om nazisternas illgärningar i de fruktansvärda lägren under Förintelsen i Europa 1933-1945. Det är vittnesmål av överlevande och släktingar. Några böcker handlar om romers liv.

Bokryggarna ger mig en överraskande stark hemkänsla

I en annan del av hyllan står böckerna om de nyinflyttades historia – de nya svenskarna. De berättar om den egna kampen eller om familjens historia och bakgrund. Jag har träffat en del av dem som bor och verkar i Järva, de är ju grannar. De här böckerna är väldigt givande för den som vill hänga med i vår nutidshistoria.

Jag sökte ett nytt hem åt mina böcker i samband med flytten till min nya lägenhet i Kista, men ”ingen tar emot böcker” sas det. Så nu står de där i rad i min privata vrå av världen. Bokryggarna ger mig en överraskande stark hemkänsla. De är nästan som vänner och påminner mig om mitt långa livs alla underbara stämningar och händelser.

Inga Harnesk

Print Friendly, PDF & Email