Ida Lindes nya diktsamling Karons tunnelbana handlar om blå linjen. Tunnelbanan blir i dikterna vad som forslar människorna in i dödsriket. Dikterna är fulla av vemod och kärlek till alla människor som dagligen reser tillsammans i underjorden.

Att jämföra Stockholms tunnelbanas underjord med de gamla grekernas dödsrike är inte poeten Ida Linde först om. Malte Perssons sonettsamling Underjorden från 2011 gör samma liknelse. Ida Linde fokuserar däremot på blå linjen i diktsamlingen Karons tunnelbana. Och den som regelbundet reser på blå linjen kommer känna igen sig. Här står det om Kymlinge, spökstationen mellan Hallonbergen och Kista. Här står det också om tunnelbanans alla duvor – välbekanta för den som bor till exempel vid Tensta station.

Genomgående i diktsamlingen är den underliga, vemodiga gemenskapen i att göra samma resa som så många människor som man ändå inte känner. Den gemenskapen gäller för tunnelbanesträckan till jobbet men också för livsresan in i döden. Ämnet är tungt, men tilltalet alldeles mjukt, i och med de många trygga, vardagliga inslagen i dikterna: matkassar, gubbar som betraktar byggen, tjorvande barn.

En plats bortom dödens och tunnelbanans kretslopp

I diktsamlingen finns Karon, som i den grekiska mytologin kör båten som för de döda till dödsriket. Men här kör Karon tunnelbana. Dikternas Karon drömmer om att hitta en avfart för dödens ständiga trafik, för att kunna rädda sin älskade. Den övergivna stationen blir som en bild för paradiset, en plats bortom dödens och tunnelbanans kretslopp:

Det finns en övergiven station mellan Hallonbergen och Kista

om någon släpper av en älskling där

finns en grön skog att försvinna i

men då straffas Karon

Lika mycket som Karons tunnelbana handlar om död handlar den om kärlek, den starka kärlek som man känner när man är rädd för att förlora någon. Inte bara i tunnelbanan och döden gör vi ju samma resa. Vi följer också samma mönster som varandra när vi älskar.

Karons tunnelbana är en vacker och människoälskande diktsamling. Den inkännande blicken på tunnelbanan och dess passagerare är smittsam. Den som läser diktsamlingen kommer hädanefter själv resa tillsammans med Karon, funderande över samma saker som i dikterna.

Maria Bodin

Ida Linde
Karons tunnelbana
Norstedts
2022

Print Friendly, PDF & Email