Bild: Alexander Assal

Under tre veckor i sommar har en grupp ungdomar i Järva sommarjobbat hos Rädda barnen genom Stockholms stad. Arbetet har gått ut på att lära sig om demokratiska processer, påverkansarbete och rättigheter. De fick också skriva artiklar för Nyhetsbyrån Järva. Det här är en av dem.

Den 1 juli 2023 slogs stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ihop till en gemensam stadsdel. Trots att många fruktar en ny, större stadsdel, har en omorganisering skett och drygt 89 500 människor bor nu i Järva enligt Stockholms stad. Frågan är varför Järva har blivit en ny stadsdel och varför en del motsätter sig förslaget.

De partier som röstat för att Järva ska bli en ny stadsdel menar att en sammanslagning av två mindre stadsdelar kommer att underlätta påverkansarbeten på flera sätt. Nämndordförande för stadsdelen Rashid Mohammed (V) säger i artikeln ”Rashid Mohammed, V, ska leda nya stadsdelen Järva – som han tidigare var emot” för SVT Nyheter att Järva kommer kunna få mer resurser för att möta samhällsutmaningarna som bland annat innefattar gängkriminalitet och frågan om trygghet.

Annons:
Annons:

Enligt Svenska Dagbladets artikel ”Järva blir starkare som en stadsdel” kommer Järva även få en samlad röst och möjligheterna till att främja ett starkare band mellan staden, myndigheter och civilsamhället förbättras.

Lokalborna kommer få längre till de förtroendevalda, vilket i försvagar demokratin

Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson, L, är en av dem som motsätter sig detta beslut. Han är inte övertygad om att den nya stadsdelen verkar till Järvabornas fördel. Jönsson betonar i SVT:s artikel att lokalborna kommer få längre till de förtroendevalda, vilket i sin tur försvagar demokratin.

Trygghetsstrategin för Järva, publicerad av Stockholms stad, är ett arbete som sträcker sig mellan åren 2020–2025 och är en plan för hur staden ska arbeta för att öka tryggheten inom samtliga stadsdelar. Strategin beskriver att förebyggande och främjande insatser samt påverkansarbete måste ske på tre olika nivåer: individ-, grupp- och samhällsnivå. Enligt Jan Jönssons teori om att Järvaborna kommer längre ifrån politiker innebär det att en ny stadsdel leder till motsatt resultat.

Sammanfattningsvis går det att konstatera att Järva som ny stadsdel är en omdiskuterad fråga där majoriteten av politikerna är överens om att den nyttjar stadsdelen. Järvas möjligheter att minska kriminalitet och öka tryggheten kan förbättras genom att stadsdelen kommer att kunna arbeta med större resurser. Däremot finns det också de som tänker att den nya stadsdelen inte kommer att gynna demokratin i Järva när avståndet mellan politiker och medborgare blir större.

Sofia Hameed
Bild: Alexander Assal

Print Friendly, PDF & Email