En afghanska kvinna i hijab, ser sorgsen ut.

Sumaya Zewari blev utsatt för telefonbedrägerier. Nu tvingas hon betala tillbaka pengar, som någon annan lånat i hennes namn. Hon har polisanmält händelsen, men det har inte lett någonstans.
– Allmänna reklamationsnämnden har fattat beslut, som inte går att överklaga.

Vid ett tillfälle lämnade hon sitt bank-id till den som ringde. Ganska snart förstod hon vad som hänt och spärrade alla konton. Men skadan var redan skedd. Och bedragarna fortsätter att ringa henne, ibland mitt i natten, på olika nummer, ibland hemliga.

– De slutar inte. En gång ringde de och sade att de var från polisen och att de tagit fast den som lurat mig. Om jag bara lämnade ut mitt bank-id, så skulle de sätta tillbaka mina pengar…

Annons:

Drygt 150 000 kronor har de lånat i hennes namn

Den gången lade hon bara på. Men ett enda tidigare misstag räckte. Drygt 150 000 kronor har de lånat i hennes namn, plus att de tog de 38.000 hon hade på sitt konto.
– Jag är förtvivlad, känner en sådan stress. Jag får ingen hjälp.

Sumeya Zewari kom en dag till Nyhetsbyrån Järvas redaktion. Hon hade hört att det fanns en tidning i Folkets Hus. Hon arbetade som journalist i tio år i Kabul, på ministeriet för jordbruksutveckling, innan talibanerna tog över.
– Jag greps och satt fängslad i tio dagar. Sedan lyckades min familj fly.

I Iran greps hennes man och skickades tillbaka till Afghanistan. Idag bor han i Indien. Flykten för Sumeya och de tre barnen fortsatte och det blev en dramatisk resa genom Turkiet, Grekland, Serbien, Kroatien, Österrike, Tyskland, Danmark och till Sverige.
– Jag ville bara bort, jag visste inte vart. Men då var det många som reste till Sverige, så vi tog oss också hit.

Den 8 december 2015 kom de till Sverige.

Det här har gjort mig sjuk

Idag bor hon med sina två yngsta barn i Rinkeby, den äldsta sonen har flyttat hemifrån. Här har hon arbetat som barnskötare, men bedragarna har gjort hennes liv svårt.
– Det hände i april 2023 och jag har arbetat till i mars i år. Men det här har gjort mig sjuk. Nu är jag både sjukskriven och arbetslös.

Hon har anmält brotten till polisen, men ingen utredare arbetar med hennes ärende för närvarande. Hon vände sig till medborgarkontoret för att få hjälp. De kunde inte göra mycket eftersom hon blivit lurad och gett sitt bank-id.
– De sade att jag skulle vända mig till Allmänna reklamationsnämnden och det gjorde jag. Där beslutade de att jag måste betala tillbaka, och att beslutet inte kan överklagas.

Därför betalar hon nu av ”lånet” av rädsla för att hamna hos kronofogden.
– Men hur ska jag kunna betala? Om jag hamnar hos kronofogden kanske jag aldrig kan få återförenas med min man. Vi saknar honom så, barnen och jag.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs mer hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier.

Print Friendly, PDF & Email