Det vinnande laget

Vid lördagens kvalificeringstävlingar gick Kista IES och Enbacksskolan till semifinal. Deras match inledde dagens tävlingar och temat var Sociala medier ska kopplas till Bank ID. Kista skulle argumentera för och Enbacksskolan mot. 

Dagen inleddes med att moderator Melody Farshin välkomnade lagen, domarna och publiken. Hon gick också igenom reglerna och gav lagen några tips på vägen.  

– Vi från orten är så vassa att argumentera så hela Sverige ska bli chockade av att ortens barn är så duktiga. Men att vi kan debattera och har superkrafter, det vet redan våra föräldrar. 

Annons:
Laget från Kista IES
Laget från Kista IES

Debatterna som följde visade att eleverna var pålästa och hade samlat argument för att förklara sin inställning.  

Dagens jury bestod av Rashid Musa, som har bakgrund som debattör och aktivist.  Valerie Kyeyune Backström, som är författare och biträdande kulturchef på Expressen. Den tredje jurymedlemmen heter Mirey Gorgis och är lektor i retorik vid Uppsala universitet. En välmeriterad jury med ett svårt uppdrag att klara av. 

Jurymedlemmarna Rashid Musa, Valerie Kyeyune Backström och Mirey Gorgis
Jurymedlemmarna Rashid Musa, Valerie Kyeyune Backström och Mirey Gorgis

Efter den första debatten motiverade juryn sitt beslut med att det var en jämn debatt där båda lagen hade bra samarbete och kommunikation. Det vinnande laget kunde också improvisera om de skulle bemöta ett påstående de inte läst in sig på. Juryn avslöjade att Kista IES vann för att de hade bäst argument. De var därmed kvalificerade för finalen. 

Nästa debatt skulle stå mellan de två hitresta lagen, Jensens grundskola i Malmö och Ålidhemsskolan i Umeå. De skulle debattera om Visitationszoner är ett effektivt sätt att bekämpa kriminaliteten.  

Ålidshemsskolan pratar ihop sig

Under tiden som juryn överlade kommenterade en av förra årets jurymedlemmar tävlingen.  
– Det är svåra ämnen de tävlande har att hantera idag. De har bra argument, är pålästa och har både humor och engagemang i sina svar, sade retorikprofessorn Otto Fischer.

De båda finallagen fick 30 minuter på sig att förbereda sig för finalen

Juryn motiverade sitt beslut om nästa finalist med att båda lagen hade hög nivå på debatten. Det som avgjorde var att Malmölaget hade bäst slutanförande. 

De båda finallagen fick därefter 30 minuter på sig att förbereda sig för finalen med temat Svensk hiphop leder till kriminalitet. 

Melody Farshin påminde om att juryn både lyssnar på vad som sägs och ser på kroppsspråket och samarbetet inom laget.  

– Det är viktigt att alla i laget är engagerade och framför sina argument, det är bra om man kan improvisera och gå ifrån sina noterade argument när och om det behövs, sade Melody. 

Hon berättade att tävlingen arrangeras av Förenade Förorter med stöd av Kulturrådet och Allmänna Arvsfonden. Även mentorerna för varje lag fick en applåd för arbetet de gjort för att leda lagen framåt. 

Båda lagen hade satt sig väl in i ämnet och hade starka argument för sin sak. De fick publiken med sig med både för och mot argumenten. Många exempel gavs på både hiphop artister och skådespelare som påverkar sina fans.  

Jurymedlemmen Rashid Musa tog plats på scenen för att ge juryns motivering.  

– Båda lagen hade extremt intressanta argument, det varvades statistik, fakta och personliga erfarenheter. Vinnarlaget hade en varierad, argumenterande stil med stora perspektiv. De hade bra samarbete och peppade varandra och hjälptes åt inom laget. De gav en proffsig framtoning och hade en bra samtalston, sade Rashid Musa. 

När Melody avslöjade att det vinnande laget kom från Jensens grundskola i Malmö visste jublet från laget inga gränser. Lagmedlemmarna intog scenen och fick en prischeck på 15 000 kronor som vinst.  

Malmölagets mentor Jad Mousli kommenterade resultatet i segeryran.
– Det har varit en process som gått som en berg- och dalbana för att nå hit. Först hade vi svårt att få ihop ett lag och sedan ville många vara med. Vi har jobbat med målbilder och lärt oss hur man når dit. Ungefär två veckor innan resan till Stockholm fick vi veta ämnen men inte om vi skulle vara för eller mot. Nu känns det fantastiskt att vi blev ett så bra lag. 

Monica Jansson 
Bilder: Pierre Gorgis

Print Friendly, PDF & Email