Fyra av tio ensamstående föräldrar med låg inkomst har behövt låna pengar för att klara de grundläggande utgifterna under det senaste halvåret. Det visar den undersökning om barnfamiljers ekonomiska svårigheter, som presenterades på ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm.

Även familjer med sammanboende föräldrar och låga inkomster har varit tvungna att låna pengar för att klara sig. Över huvud taget har barnfattigdomen i landet ökat sedan förra året, det visar undersökningen som tagits fram av Hyresgästföreningen, Majblommans Riksförbund, Röda Korset och Rädda Barnen. Värst drabbade är ensamstående föräldrar med barn med en månadsinkomst under 29500, och i den gruppen är sju av tio kvinnor.

– Det är ingen naturkatastrof som skapat det här, utan det är politiska beslut, eller brist på politiska beslut, sade Åsa Regnér, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Annons:
Fem kvinnor på en scen  Kulturhuset.
Pia Herrera, Marie Linder, Åse Henell, Åsa Regnér och Anders Pedersen.

Nästan varannan ensamstående förälder, 46 procent, har inte haft råd att köpa näringsriktig mat varje dag i veckan. Var tredje barnfamilj med två föräldrar och en gemensam inkomst under 42000, svarade samma sak.

I Hedemora, med 15000 invånare, delade Röda Korset ut 2450 matkassar förra året

Anders Pedersen från Röda Korset konstaterade att det har blivit värre, med det han kallade matfattigdomen.
– Förut var det migranter som vi stöttade, de som befann sig i den mest extrema utsattheten. Det vi ser nu är barnfamiljer som kommer och behöver mat. Pensionärer kommer till oss som inte har ätit ett varmt mål mat på en vecka.

Han berättade att i Hedemora, en kommun i Dalarna med cirka 15000 invånare, där delade Röda Korset ut 2450 matkassar förra året.
– 2450 matkassar, det säger någonting om problemet vi pratar om. Det är på allvar och kräver handling, sade Anders Pedersen.

Över hälften av de ensamstående föräldrarna, 54 procent, och en tredjedel av familjerna med sammanboende föräldrar, har haft svårigheter att betala fritidsaktiviteter till barnen.

Många har inte råd att åka kollektivt

– Många har inte råd att åka kollektivt, det gör att ungdomar inte kan tacka ja till sommarjobb, för de har inte råd att åka till jobbet. Eller fotbollslag som inte kan åka iväg till bortamatcher, eftersom de inte har råd, sade Åse Henell från Majblommans Riksförbund.

Kostnaderna för kollektivtrafiken är ett stort problem för familjer med låg inkomst. Där har Majblomman lagt fram ett konkret förslag till reform. Gratis kollektivtrafik för alla mellan 12 och 18 år skulle kosta 564 miljoner. Det är ungefär en procent av hela kostnaden för kollektivtrafiken i landet. En sådan reform skulle, enligt Majblommans förslag, vara lönsam, leda till minskade utsläpp av växthusgaser och ha positiv påverkan på både fysisk och psykisk hälsa.

Unga representanter från Rädda Barnen på scen.
Unga representanter från Rädda Barnen på scen.

Rädda Barnen företräddes av fyra ungdomar som hade arbetat med den nyligen publicerade rapporten Missing out – om barns och ungas erfarenheter av ekonomiska svårigheter. De läste upp citat från de djupintervjuer som gjorts, med barn och unga i familjer där pengarna inte räcker till.
– Ibland på fritids åker man på utflykt. Så man är missing out. Nästa dag pratar alla om det. Det är jobbigt.

Många unga kommer hamna i destruktiva miljöer

Helya Riazat, rektorn från Järvaskolan, var Järvas representant på seminariet. Hon konstaterade att rapportens resultat om barnfattigdomen inte överraskade henne.
– Det är en verklighet som jag och mina kolleger möter varje dag. Men det är alarmerande och inget annat än tragiskt, att vi har så ojämlika förutsättningar här i landet. Många unga kommer hamna i destruktiva miljöer, till följd av att föräldrarna kämpar för att få ihop det mest grundläggande.

Laila Khalidy, heltidsarbetande undersköterska med två extrajobb, från Malmö, var en av dem som vittnade om de ekonomiska svårigheter som ensamstående mödrar har. Hon var tvungen att flytta med hem till sin mamma tillsammans med sina döttrar för att klara av ekonomin. Till politikerna som skulle delta i panelen, som avslutade seminariet, lät hon hälsa:
– Inga fler ord, mer handling.

Politiker på scenen håller upp röda eller gröna skyltar.
Politiker visar vad de tycker om gratis kollektivtrafik.

Till politikerpanelen var det bara oppositionspartierna som kom med sina ledande företrädare; Magdalena Andersson, S, Daniel Helldén ,MP, Nooshi Dadgostar, V, och Muharrem Demirok, C, var på plats. Regeringspartierna och SD skickade Johan Hultberg, M, Oscar Sjöstedt, SD, Jakob Olofsgård, L, och Christian Carlsson, KD.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Fakta: Tre grupper har jämförts; ensamstående föräldrar med en månadsinkomst under 29500 kronor. Sammanboende föräldrar med en gemensam inkomst under 42000 i månaden. Och så kontrollgruppen med föräldrar med barn under 18 år oavsett hur mycket de tjänar. Undersökningen gjordes mellan 8-27 februari i år.

Print Friendly, PDF & Email