Den sista helgen i maj var spännande för många barn och ungdomar i Järvaområdet som fick känna på hur det är att tävla i sin idrott för första gången

Sexton barn från Kista Sports Club, i åldrarna 4 till 10 år, tävlade i orientering. Orientering är en idrott där man springer från start hela vägen förbi olika kontrollplatser på vägen till målet, med hjälp av en karta. 

Barnen deltog i en tävling hos Järfälla Orienteringsklubb som kallas Ulf Radlers Minne, döpt efter den som ritat kartan för tävlingsområdet i Viksjö. Tävlingen skedde mest i ett radhusområde, på cykelbanor och promenadsträckor. Deltagare från Kista SC provade på den enklaste nivån, U1, som tillåter vuxna att “skugga” barnet och kan hjälpa till med lite tips angående karttecken så barn lär sig att orientera. 

Annons:

Kista SC:s trupp i Aerobic Gymnastics åkte till Bellevuestadion i Västerås

Alla deltagande barn från Kista SC är en del av ORMAR, Kista SC:s koncept för att sprida orientering till familjer i Järva. I ORMAR blir det mindre fokus på att läsa kartor och skogsorientering – istället blandar ORMAR in klassisk orientering med inslag av olika idrotter som tränar grundrörelserna. ORMAR står för Orientering, Rörelse och Motion och allting som ingår i “springa snabbt, tänka snabbt” hör också till orienteringsträning för barn.

Orienteringsgruppen tränar på måndagar och alla barn födda mellan 2014 och 2020 är välkomna att prova detta med Kista SC vid Akalla By.

Dagen därpå tävlade femton andra barn i Västerås. Den här gruppen var Kista SC:s trupp i Aerobic Gymnastics, som åkte till Bellevuestadion för att representera Kista SC i Västerås Cup. 

Aerobic Gymnastics är en form av gymnastik som kopplar ihop starka, kraftfulla rörelser tillsammans med musik. Under tävlingen ska alla tävlande grupper och solister framföra sin rutin. I den ingår att de ska visa ständig rörelse, flexibilitet och styrka. 

Målet har alltid varit att inkludera så många barn som möjligt

Gruppen från Kista SC tränar gymnastik varje vecka i Husbyhallen. Föreningen driver också gymnastikgrupper i Husby och Rinkeby för barn från 4 till 11 år. Kista SC har i år börjat en avancerad gymnastikgrupp för de med mer erfarenhet. Målet har alltid varit att inkludera så många barn som möjligt i idrotten och öka antalet barn i Järva som är aktiva på fritiden.

Både orientering och gymnastik är idrotter som har fått stöd från Idrottsklivet för att få båda idrotterna att växa i Järva. Det är Regeringen och Riksidrottsförbundet som ger ekonomiska bidrag för att stärka idrottsrörelsen i utsatta områden enligt Polismyndigheten. Med detta stöd har båda idrotterna haft möjlighet att etablera sig i området på ett sätt som ökar möjligheten för familjerna att engagera sig i en idrottsförening, oberoende av familjens ekonomiska förutsättningar eller var man bor. 

Mer information om Kista SC och deras orientering och gymnastikträning finns på föreningens hemsida. 

Ben Robertson

Print Friendly, PDF & Email