Alisha Ahmed är en 15-årig tjej från Tensta. Hon går första året på gymnasiet med inriktning ekonomi och juridik.
– Vi behöver rusta upp nedgångna områden. Det är viktigt med en fin omgivning, säger hon.

En politisk fråga som Alisha bryr sig om är barn- och ungdomspsykiatrin.
 – Jag undrar hur det kommer sig att den psykiska ohälsan har ökat. Det är långa väntetider till BUP-enheterna. Många lider i det tysta, även om många andra öppet orkar prata om sin psykiska hälsa på sociala medier, säger Alisha.

Om jag vore statsminister så skulle jag…

Annons:

 – Se till att stoppa lågkonjunkturen som vi har nu, med ökade matpriser och levnadskostnader. De har stigit för mycket. Det är viktigt att ekonomin stabiliseras och att lönerna höjs för alla. Dessutom behöver vården bli enklare att nå. Framför allt behövs mer vårdpersonal.

Vilka är de viktigaste frågorna i världen?

 – Miljöfrågor, såsom att minska produktionen av hälsofarliga medel och minska utsläppen. Människor ska ha bra levnadsstandard oavsett var i världen de bor.

Viktigt att länder löser konflikter utan att det blir krig

– Det ska vara enklare att få iväg biståndsmedel till fattiga länder. Det är dessutom viktigt att länder löser konflikter utan att det blir krig. Man ska respektera varandras landsgränser och inte skada varandra.

Vilka är de viktigaste frågorna i Sverige?

 – Att få bukt på kriminaliteten och satsa på att kriminella hittar andra vägar i livet. De behöver sysselsättning för att inte dras till den livsstilen. De kan visas de olika yrken som finns, och i längden ger det en mer positiv syn på samhället. Det behövs tidiga insatser redan från 13-årsåldern. Skolorna behöver bli bättre på att larma i tid när något inte stämmer med ungdomen.

– Det vore bra med gratis SL-kort via skattemedel till allmänheten, men framför allt till unga. 

Vilka är de viktigaste frågorna i orten, Tensta?
 – Jag gick själv på en skola i Akalla som var helt okej. Däremot reagerade jag på att de som var bra lärare inte blev långvariga och att vi fick in en massa vikarier i stället. Jag tror att de som styrde skolorna inte gav lärarna friheten att lära ut som de ville. Om de höjde lönerna lite så skulle flera finnas kvar och skolorna skulle bli bättre i längden.

Ibland känns det som att området är bortprioriterat

 – Att rusta upp lekplatser mer. På min gård är gungorna gamla och det är väldigt slitet. Att göra om lite för barnen är viktigt. Jag tycker Tensta centrum är helt okej, jag känner mig trygg och det är en fin gemenskap. Men ibland känns det som att området är bortprioriterat, och att man tycker illa om våra orter och deras människor. En del är medias fel, men även musiken spelar en viss roll, då texterna handlar mycket om olagliga substanser och tillhyggen, som många sen kopplar till just våra förorter. Jag själv ogillar inte sådan musik, alla får lyssna på vad de vill. Men det kan vara en del av anledningen till hur det ser ut just nu. Vi behöver ha tro och framtidshopp i större utsträckning. Det är bara vi från Tensta som kan göra förändringen. Med hjälp från staten på alla dess plan.

Krista Sirviö

Inför valet i höst intervjuar Nyhetsbyrån Järva en rad Järvabor om vilka frågor de anser vara viktigast.

Print Friendly, PDF & Email