Banjul FC håller turnering och fest på Knutby IP. Idag är sista dagen.
– Tanken är att vi ska göra det varje år.

Idag är sista dagen för folkfesten som det Rinkebybaserade division 5-laget Banjul FC anordnat på Knutby IP. Festligheterna började redan i torsdags.

Banjul FC består av spelare med ursprung i Gambia och bildades för några år sedan. Just nu ligger de på andra plats i division 5, och målet är att nå division 4.

Folkfesten är delvis tänkt som en insamling för lagets verksamhet.

Värt det för att knyta kontakter

– Tanken med det här evenemanget är att dra in pengar, men sett utifrån hur mycket arbete vi lägger ner är det inte så lönsamt. Det är ändå värt det för att knyta kontakter. Man lär känna spelare som inte bor i Stockholm men som kanske ändå kan tänka sig att komma och spela i framtiden, säger Edi Dem, som är ordförande i föreningen.

Festligheterna inleddes på torsdag kväll med ett White Party, där alla gäster var vitklädda. Igår kväll var det maskerad. Under dagarna har det varit turnering med lag från Tyskland, England, Göteborg, Örebro, och Eskilstuna.

Gambiansk mat har funnits till salu under matcherna. Det har dessutom varit framträdanden med musik från hela världen – men framförallt från Gambia. 

Kalaset har hittills lockat många gäster, och en utmaning har varit att få till det med parkering i Rinkeby, säger Edi Dem.

Även om vi är många som organiserar är det krävande

– Även om vi är många som organiserar är det krävande. Man får inte betalt, men det är mycket annat som är positivt. Barnen träffas och lär känna varandra. Jag själv träffade en klasskamrat som jag inte sett sen grundskolan. Min egen bror har kommit hit, det är första gången han är i Sverige.

Tanken är att Banjul FC ska fortsätta med evenemanget kommande år. Förra året gjorde de ett mindre evenemang som pågick under två dagar. Det här är första året som det är så pass storskaligt.

Idag fortsätter festligheterna med barnaktiviteter på Knutby IP.

Maria Bodin  
Print Friendly, PDF & Email