Süperstar Orkestar upptäder i Rinkeby bibliotek


Just nu pågår en romsk vecka på Rinkeby bibliotek. Den invigdes i går, fredag, med en ösig lunchkonsert av brassbandet Süperstar Orkestar som spelar romsk musik från Balkan.

När Süperstar Orkestar spelar i biblioteket är det så pass rytmiskt och energiskt att till och med personalen i huset har svårt att stå still. Mellan låtarna berättar blåsorkestern om sina många resor och turnéer i Balkan genom åren, som gjorts både för inspiration, utbildningar och samarbeten med lokala musiker samt med uppträdanden på festivaler. Musiken de spelar på lunchkonserten är främst från romska grupper i södra Serbien och norra Nordmakedonien.

Magnus Hedenborg.

– De flesta som spelar den här musiken där är romer, säger Magnus Hedenborg som spelar trumpet.

Annons:
Annons:

Han berättar att de från början (bandet startades 1997) inte hade någon koppling till området, men att de helt enkelt fastnade för musiken.

– Vi gillar musiken så mycket. Så enkelt är det.

Sedan en turné i Makedonien 2002 och flera turnéer senare i Serbien och Nordmakedonien har de utvecklat sitt sound ytterligare med romsk musik från området. De har även gjort flera turnéer med den nordmakedonsk-romske saxofonisten Ferus Mustafov i Sverige, släppt egna album och uppträtt på den internationellt kända Gučafestivalen i Serbien.

På lunchkonserten i biblioteket framför Süperstar Orkestar olika mer eller mindre kända låtar, så som av den makedonsk-romska sångerskan Esma Redžepova (som de samarbetade med 2003–2006) och en låt från Emir Kusturicas film ”Svart katt, vit katt”.

Se klipp och fler bilder från lunchkonserten nedan.

David Johansson

Den romska veckan på Rinkeby bibliotek pågår till och med torsdag den 30 mars och innehåller bland annat digital sagostund på romani, flaggpyssel, information om romsk brobyggarverksamhet och filmvisning av ”Klassens Z” (Alma Dzafic Ferhatovic). Programmet finns på bibliotekets Instagram och på deras webbplats.

Print Friendly, PDF & Email