Akalla tunnelbanestation

Förlängningen av tunnelbanan från Akalla till Barkarby försenades på grund av en konflikt mellan företaget som borrar tunneln och Region Stockholm. Men nu har arbetet dragit igång igen och beräknas vara klart i december 2027.

Det var i augusti förra året som tunnelbanebygget stannade av helt när tunnelborrningsföretaget SBT Sverige, ett dotterbolag till det tjeckiska bolaget Subterra, hävde kontraktet med beställaren Region Stockholm. Bakgrunden var en konflikt om uteblivna betalningar.

Från början var det meningen att tunnelbanan mellan Akalla och Barkarby skulle vara färdig redan under 2026, men på grund av konflikten försenades bygget.
– Nu har vi tillsammans med våra två entreprenörer på plats gjort en tidplan och vi ser att vi kan jobba in tid, så att förseningen bara blir ett år, säger Jörgen Niklasson, avdelningschef på Avdelning norr, i ett pressmeddelande.

Annons:

Totalt handlar det en sträcka på fyra kilometer med två nya stationer, Barkarby och Barkarbystaden, som byggs som en fortsättning på nuvarande linje 11. I slutet av 2027 ska trafiken vara igång med Barkarby som ny slutstation.

Tunnelbanestationen Barkarby byggs intill Veddestabron och stationen Barkarbystaden byggs nära Barkarby gamla flygfält som stängdes 2010. Järfälla kommun har åtagit sig att bygga 14 000 bostäder och flera tusen arbetsplatser i området fram till 2035.

Källa: Region Stockholm

Print Friendly, PDF & Email