Två kvinnor sitter bredvid varandra.

Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr finns i Kista för att ta emot de som vill ha hjälp som rör diskriminering. Byrån vill att Järvaborna lär känna sina rättigheter.
– Ibland vill man ha ett svar på vad som är diskriminering, säger Annika Heikkinen, verksamhetsledare.

Anna Heikkinen är verksamhetsledare på Antidiskrimineringsbyrån Norr, som drivs av Sensus bildningsförbund. Tillsammans med Gunilla Moshi, diakon i Spånga-Kista församling, hjälper hon till att reda ut vad som är diskriminering.

– Det är när man blir särbehandlad på grund av sin etnicitet, funktionsnedsättning, kön, könsidentitet och könsuttryck, religion, sexuell läggning eller ålder, säger Annika Heikkinen.

Annons:
Annons:

Byrån tar även hjälp av jurister för att reda ut vad som gäller.

– Jag tycker det är viktigt att istället för att människor går omkring och är frustrerade över hur de har blivit behandlade, så kan de få information och kunskap om hur man kan ta itu med olika problem, säger Gunilla Moshi.

Byrån jobbar även med utbildning och information om diskriminering, normkritik och rättighetsfrågor. Ett annat sätt är att skapa opinion genom deltagande i olika publika arrangemang. I samarbetet ingår även Kista träff.

– Vi har jobbat i fem år tillsammans. Vi arrangerar saker som försöker engagera. Till exempel har vi haft en frågesport om diskriminering och om vad det är, säger Mustafa Ahmed, föreståndare på Kista träff.

Järvaborna kan nu vända sig till Antidiskrimineringsbyrån en tisdag i månaden. En tisdag finns de i Kista kyrka och nästa gång på Kista Träff. Det går att ringa och boka tid och även att få rådgivning på telefon.

– Ibland räcker det att bara prata. Vi är någon man kan bolla med, så vi får se vad som händer efter det, säger Annika Heikkinen. 

Ida Skyttberg

kontakt@antidiskrimineringstockholm.se
0720 835424

Print Friendly, PDF & Email