Kille i hoodie studerar historia.

En av de föreningar i Järva som blivit återbetalningsskyldiga för utbetalda läxhjälpsbidrag 2022 har även tidigare återkrävts på bidrag, skriver DN. Den gången handlade det om cirka 1,5 miljoner kronor för ungdomsutbyten inom EU-programmet Erasmus+.

Den berörda föreningen sade tidigare till Nyhetsbyrån Järva att Skolverkets anklagelser om vilseledande redovisning av det utbetalda bidraget på 133 000 kronor inte stämde och att de överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
-De säger att vi har köpt playstation, men det stämmer inte. Vi har betalat arbetsgivaravgift och skatt. De är bara ute efter att sätta dit oss, sade de.

Enligt uppgifter i DN bedrev samma förening 2014–2017 ungdomsutbyten för ”inlärningsaktiviteter” inom EU-programmet Erasmus+. Bidragen förmedlades via Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Eftersom myndigheten upptäckte fel i föreningens deltagarlistor, där de angett personnummer för unga som inte fanns med på resorna, fattade de 2019 beslut att återkräva alla utbetalningar på motsvarande 1,5 miljoner kronor.

Annons:

Vi har inte fått svar än. Vi väntar på svar

Även den gången överklagade föreningen beslutet om återkrav, men förvaltningsrätten gav MUCF rätt. Föreningen överklagade då vidare till kammarrätten.
– Vi har inte fått svar än. Vi väntar på svar, säger en person på den aktuella föreningen till Nyhetsbyrån Järva på fredagseftermiddagen.

I de uppgifter som DN hänvisar till framgår även att föreningen ej anger något om läxhjälp på sin hemsida, men däremot fanns hänvisningar till partnerskap med MUCF, Stockholms stad och Skolverket. Stockholms stads idrottsförvaltning sade att föreningen förekommer i deras register och kan boka idrottsanläggningar med subvention och nolltaxa. Tidigare fick de medlemsaktivitetsstöd, men det finns inget samarbete. För utbildningsförvaltningen verkar föreningen okänd.

David Johansson

Print Friendly, PDF & Email