Årets Alma-pristagare är den franska författaren Jean-Claude Mourlevat. I Hjulsta grundskola jobbar barnen under våren med att lära känna författaren och hans böcker, som en del av skolans läsfrämjande verksamhet.

På Hjulsta grundskola arbetar elever och lärare med Alma-priset för att främja läsande och skolan har sedan sex år tillbaka fått besök av pristagare varje år. Om Jean-Claude Mourlevat kommer till Hjulsta återstår att se, men en stor utställning och Alma-fest planeras på skolan i slutet av maj.

Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner

Alma-priset, Astrid Lindgren Memorial Award, instiftades 2002 av Sveriges regering och delas ut årligen till en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen.

Jean-Claude Mourlevat har gett ut ett trettiotal böcker för barn och ungdomar som översatts till nästan 20 språk, dock inte svenska ännu. Han tilldelas priset med följande motivering:

”Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.”

Print Friendly, PDF & Email