Fullsatt Folkets Husby, med folk på scenen.

Folkets Husby fylldes till bredden under fredagens utbildningsmässa anordnad av Somaliska Akademiker och Svensk Somali Community Center (SSCC).
– Utbildning ger makt som du kan nyttja vart du än är i världen”, sade Aweiz Abdulkadir, ordförande för SSCC.

Syftet med mässan var att skapa representation – att främja relationer mellan gymnasieelever och högskolestudenter. Somaliska Akademiker Stockholm arrangerade sin första utbildningsmässa förra året.
– Vi har mässan varje år någon gång mellan 15 mars och 16 april, eftersom ansökningsperioden till kommande höst är under den tidsperioden, sade Hibaakh Jamac från Somaliska Akademiker Stockholm.

I montrarna fanns mer än 30 högskole- och universitetsutbildningar representerade och när det var dags för panelsamtal tog det ett bra tag för besökarna att slita sig från montrarna. Kvällens första panel avhandlade ämnen som studieteknik och hur man väljer rätt utbildning. Medverkade gjorde socionomstudenten Fatuma Yussuf, Zamir Ahmed som läser Globala studier och cancerforskaren Dr. Hani Abdulkadir. 

Annons:

Hon kämpar med ”imposter syndrome” varje dag

Panelen var enig om att det inte finns något facit för studieteknik.
– Ibland åker jag iväg med bilen, släcker ner lamporna och läser. Gör det som funkar!, sade Zamir Ahmed.

Hani tipsade om sommarforskarskolan hon gick på gymnasiet. Då insåg hon att hon ville forska mer. 

Från publiken kom en fråga om panelisterna kunde känna sig i ”imposter syndrome”, att känna sig som en bluff. Fatuma Yussuf svarade att det är något som hon kämpar med varje dag, men Hani Abdulkadir invände:
– Egentligen är det inte vi som borde känna så, utan de som inte har behövt kriga för att vara där. 

Nästa panelsamtal var på temat entreprenörskap. Deltagarna var ense om vikten av att inte bli för bekväm, våga ta risker och kasta sig ut. Panelen lyfte också vikten av representation, att få känna igen sig i sina förebilder.
– Vi har redan kommit långt, det är stor skillnad jämfört med när jag tog studenten”, sade
Dr. Omar Maslah som är medgrundare till Legehuset.

You got bars for days

Mellan panelsamtalen framfördes poesi av Sheyma Isse på både svenska och engelska. “You got bars for days!”, utbrast Elias Ibrahim, en av kvällens panelvärdar.

Applåderna avlöste varandra och engagemanget var stort. 
– Allt var närodlat, allt var äkta. Alla som kom hade samma vilja: att skapa egenmakt, att bli någonting. Vi kommer arrangera fler event tillsammans med Somaliska Akademiker i framtiden”, sade Aweiz Abdulkadir från SSCC.

Amandah Melin

En längre intervju med Hibaakh Jamac från Somaliska Akademiker Stockholm finns här.

Print Friendly, PDF & Email