tjej i solglasögon poserar i solen
Tasha17k.

Tasha17k släppte sin EP Trauma tidigare i år och har redan nått Sveriges topp 100-lista på Spotify. Rapartisten är redo att släppa mer musik och kommer även synas i tv-rutan nästa år.

Natasha Kwick, som går under artistnamnet Tasha17k, är född och uppvuxen i Rinkeby. Hennes barndom präglades av musik. Hon såg bland annat sin farbror och andra människor i hennes omgivning göra musik, vilket inspirerade henne. Musiken blev också en form av terapi.

– Om jag kände att något var jobbigt skrev jag ner det. När jag skrev min första låt kände jag en sådan lättnad, då insåg jag att detta var min grej. Så skrivandet började inte för att det skulle låta bra utan för det kändes bra.

Annons:

Feven, Stor och Linda Pira har gjort stort intryck på Tasha17k

Svenska hiphop-ikoner som Feven, Stor och Linda Pira har gjort stort intryck på artisten. Speciellt Linda Pira. Natasha Kwick beundrade sättet hon klev in i den mansdominerade industrin och vågade ta plats. Tasha17k var bara 17 år när hon själv trädde in på den svenska rapscenen, hon skrev texter och använde sig av Youtube-beats. Natasha Kwick är rom och engagerar sig även i antirasistisk aktivism, bland annat genom projektet Fyra fronter som skapar nätverk mellan personer, organisationer och föreningar som arbetar mot rasism.

– Fyra fronter kontaktade mig gällande ett uppträdande. Det var inte många på plats som skulle se mig uppträda. Jag var 17 år och kände att det skulle vara stelt att uppträdda för typ tre personer. Min mamma fick mig att gå till slut. Efter att jag uppträdde fick jag en biobiljett och rosor, jag var nöjd. Det jag inte visste var vilka som var i publiken.

Dagen efter uppträdandet blev Natasha kontaktad av SVT. De ville att hon skulle medverka i ett program med Syster Sol. Det ledde senare till stjärnans egen dokumentär Tasha 17k som skildrade hennes liv. En erfarenhet som motiverat Tasha17k att alltid göra sitt bästa, för man vet aldrig vem som ser ens verk.

Skriver låtar om begravningar, rättegångsprocesser och en splittrad familj

2023 var ett av de värsta åren för Natasha Kwick. Hon processade sin skilsmässa och förlusten av sin bror. På sin nysläppta EP reflekteras hennes känslor och upplevelser. En av låtarna, Kan inte sova, är en hyllning till Natashas lillebror.

– Jag spelade in låtar i studion och märkte att alla mina låtar var traumatiska. De handlar om begravningar, rättegångsprocesser och en splittrad familj. Många har kunnat relatera, både tjejer och killar. Responsen har varit fin och människor i samma situation har hört av sig, jag är inte ensam.

Tasha17k är nu i full gång med nya projekt där hon samarbetar med framstående producenter. Hon medverkar även i serien Halva halva av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani, som har premiär på Viaplay 2025.

Khadijah Mire

Print Friendly, PDF & Email