Anne kommer in till Folket Husby som är fullt av aktiviteter som vanligt. Det känns så självklart när hon kommer in med sitt vänliga leende och hälsar på alla som är i huset. 

Det har gått 28 år sedan Anne Nielsen satte sina första steg i det som då hette Husby träff. Åren har gått, driften av huset har sett annorlunda ut. Det har varit allt från samarbetsorganisation av föreningar, stadsförvaltningen, Röda Korset och till dagens styrelse som driver huset med Folkets Hus och parker. Människor har kommit och gått, vissa är kvar medan andra har gått vidare. Den gemensamma nämnaren genom alla år har varit Anne Nielsen som alltid varit huset trogen. 

– Jag flyttade hit till Husby på 1970-talet, till en av lägenheterna här i centrum och flyttade senare till Bergengatan med mina två flickor. Under den tiden så jobbade jag på ICA och jag har lärt känna så många genom åren så att för mig är det verkligen hemma i Husby. Nu bor jag i ett litet radhus i Akalla så jag är fortfarande kvar i området och tycker väldigt mycket om det. 

Annons:

Min tro är min drivkraft

Anne hade redan som barn ett intresse för människor, historia och kulturer. Att jobba med människor har varit en drivkraft för henne. Hennes intresse för filosofi och religion är något som hon alltid haft med sig. Hon säger att hon har levt sin dröm genom att jobba och träffa människor från hela världen och hon lyser upp när hon berättar om sin tro.
– Mitt sökande ledde till att jag blev kristen och det var en väldigt stark upplevelse för mig. Min tro är min drivkraft och den är väldigt betydelsefull i det jag gör och i den jag är.

På frågan vad hon tycker har varit mest intressant genom alla år funderar hon en liten stund. Känslan är att hon gräver bland alla fina minnen hon har samlat på sig.

Jag har alltid känt att jag är bland vänner

– Det mänskliga har varit det som har varit mest givande. Även om det finns många olikheter i kulturer, religioner så jag har alltid känt att jag är bland vänner och vi respekterar varandra. Vi hade under en tid kafékvällar och samtalskvällar. Vi hade ungdomsföreningen Megafonen här och det var väldigt uppskattade kvällar med Harakatt. Många väldigt bra talare medverkade och många människor engagerade sig. Det var så härlig stämning för både gamla och unga. 

– Jag vill också lyfta den fantastiska verksamhet som Folket Husby idag driver med de boende. Husby träff och Folket Husby har i alla dessa år haft en fantastisk personal. Vår inställning har alltid varit att Husby Träff är ett hus för alla, vi tränar respekt och alla får utrymme att vara olika. 

Hon fortsätter att berätta om hur det har varit att jobba i Husby och lyfter bland annat kamrater som har varit med länge. 
– Husbyborna har ju ända från början varit väldigt engagerade. Vi har många som fortfarande är kvar som Arne Johansson, Inga Harnesk och Gunnar med flera. De har ju varit med och engagerat sig med unga och det är ganska speciellt för Husby. Folk som har kommit från andra ställen och del har sagt att ”det här har vi inte i vår stadsdel”. 

Det ledde till stora protester och en ockupation av lokalerna

Ett tydligt minne som Anne har är ockupationen av Husby träff. 
– I slutet av 2011 fick vi ett meddelande om att vi inte fick vara kvar i de gamla lokalerna. Det ledde till stora protester och en ockupation av lokalerna från söndag 15 januari 2012 till söndag 29 januari 2012.  Röda Korset drog sig ur och Svenska Bostäder tog över lokalerna. Det här ledde senare till dagens förening Folket Husby.  

När jag frågar henne vad hon ska göra nu när hon har gått i pension får jag ett snabbt svar. Det känns så självklart för henne att berätta om sitt brinnande engagemang. 
– Jag är medlem i en kyrka inne i stan som heter Citykyrkan och jag har haft det engagemanget i alla år vid sidan av mitt jobb. Jag är också medlem i ett kristet nätverk och där har vi engagemang olika dagar i veckan. Det är ett samarbete mellan olika kristna organisationer. 

– Jag reser en del genom organisationerna och det är folk från hela Sverige som är med. Vi reser till olika ställen, nästa resa är till Visby. Där ska vi jobba med att bredda ledarskapet. Jag har också varit med på Almedalsveckan flera gånger genom den organisationen. 

Jag hoppar in och jobbar extra då och då när det behövs

Alla vi som kommer sakna Anne kommer fortfarande kunna stöta på henne i huset. Hon är vår hjälte. Alla hjältar bär inte mantel.
– Det fina med att bo här är att jag kan hälsa på när jag vill och träffa alla, både dem som jobbar i huset, men också alla besökare. Jag hoppar in och jobbar extra då och då när det behövs. 

Avslutningsvis frågar jag henne om det är något jag har missat som hon vill berätta. 
– Jag tacka alla föreningar, partier, kyrkor och församlingar, alla enskilda och ideella krafter i området. Alla som kämpar för vår stadsdel och för de unga som växer upp här. Det är läxhjälp, nattvandringar, Husbykyrkans barnverksamhet, Husby Kids med flera.

– Ert engagemang är så viktigt för Husby. Det hjälper till att förändra den negativa mediabilden så att Husby istället blir ett gott exempel för andra stadsdelar. Ett stort tack från mitt hjärta. Vi ses! 

Are Karim

Print Friendly, PDF & Email