Den här lördagen firas en kristen högtid till martyrers och helgons ära. Sedan medeltiden har den ingått i svenska kyrkoårets högtidsdagar. Både i Finland och i Sverige är det en allmän helgdag, röd dag, när många är lediga från jobbet och en del butiker är stängda.
Många människor väljer att uppmärksamma sina vänner och släktingar som inte längre finns med oss genom att besöka en kyrkogård för att tända ett ljus vid graven eller i en minneslund. Denna helg är det ofta mycket vackert att besöka en kyrkogård när så många ljus och ljuslyktor är tända. Det kan ge lugn och möjlighet till eftertanke att vandra bland gravarna. Traditionen att tända ljus på gravarna är dock inte sedan medeltiden, den började i mitten av 1950-talet.
Sedan några årtionden firas Halloween i Sverige. Allhelgonaafton, på engelska kallad All Hallows’ Eve. Av detta namn har sedan bildats ordet Halloween. Det är från början en irländsk tradition där döden uppmärksammas på ett mer lekfullt sätt. Det är vanligt att barn och unga klär ut sig till olika varianter av monster och spöken. Hus kan pyntas, mat lagas och dekoreras för att inte se så aptitlig ut. Pumpor dekoreras och ställs ut som ljuslyktor. Halloween har inte samband med Alla helgons helgen utan firas oftast den 31 oktober.
I det gamla svenska bondesamhället användes den 1 november för att förutsäga vädret och har setts som den första vinterdagen. Det sades ibland att om solen inte skiner så länge att man hinner med att sadla en häst, så blir det en mycket snörik vinter. I Bondepraktikan kan man också läsa att om det är mycket rönnbär på träden ger detta en snörik vinter. Möjligen stämde det när boken skrevs på 1500-talet men nutida forskare har konstaterat att det inte finns något samband med snömängd och rönnbär.
Som vi skrivit i tidigare artiklar är Svenska kyrkan modern och följer med tidens utveckling. Det finns wi-fi i många kyrkor och kollekt kan ges med swish. Om man inte har möjlighet att besöka en kyrkogård kan man tända ett ljus digitalt och skriva en hälsning till den man saknar. Tryck här för att komma till kyrkans sida.
I Spånga församling kan man idag klockan 15.00 vara med om en ljusgudstjänst i Spånga kyrka. Klockan 16.00 är det musikgudstjänst i Kista kyrka och en stund senare, klockan 18.00, är det musikgudstjänst i Spånga kyrka.
Monica Jansson