En bild av en lysande jordglob som hänger i luften inne i kungliga slottet.

Alexander Assal bild av konstverket Gaia i kungliga slottet deltar i den fototävling som anordnas under Nobel Week Lights 2022. Många har deltagit i röstningen på Nobel Prize Museums sida och den pågår tills den 15 januari. Vinnaren presenteras senare i januari. 

Årets Nobel Week Lights pågick under 3-11 december och bestod av en rad spektakulära ljusinstallationer runt om i Stockholm. Samtidigt anordnades en tävling om vem som lyckades ta de vackraste bilderna av installationerna.
 – Jag kände inte till tävlingen, men fick en uppmaning att delta på instagram. Det är en ära och verkligen kul, säger Alexander Assal. 

Alexander Assal är fotograf och uppväxt i Järva. Många av hans motiv är från naturen, men han fotograferar även arkitektur, tunnelbanan och andra stadsmotiv. Han gillar att redigera på datorn, göra fotomanipulationer och låta fantasin avgöra. 

Annons:
Alexander Assal

 – När mobilerna fick kamera så började jag att fotografera. Sedan fick jag en kamera av en vän och det blev mer seriöst.

Folk började höra av sig och ville att han skulle ta bilder på olika produkter och flera start ups behövde hjälp. Nu har han eget företag som fotograf, vid sidan om sitt jobb som väktare.
– En dröm har gått i uppfyllelse och jag älskar att fotografera.

Han finns med på Adobe Stock där fotografer får betalt för sina bilder. Han har också jobbat med två längre projekt, både för Nordiska museet och Spånga-Tensta Stadsdelsförvaltning.

– Jag har även haft uppdrag för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, samt fotat ett flertal artiklar för Nyhetsbyrån Järva. Mest stolt är jag över att jag filmar för Islam-podden, jag är med i den produktionen tillsammans med Sahand.

En av Alexander Assals bilder tillhör dem som juryn valt till finalen. Det är bilden av konstverket Gaia, den upplysta jordgloben som svävar i kungliga slottet.
 – Den bild med mest likes på sociala medier vinner, så det är spännande. Efter den 15 januari får vi se hur det går. Det är en rolig grej att vara med, och bilden jag tävlar med gillar jag.

Krista Sirviö

Print Friendly, PDF & Email