Stockholms stad har satt samman ett program med levande musik och andra kulturupplevelser under sommaren. Programmen äger rum på fyra olika platser i Järva. Det är i Akalla by, Kista Servicehus 7, Husby öppna mötesplats och Rinkeby öppna mötesplats där vi besökte måndagens aktivitet.

Ungefär 15 personer hade samlats för att fika och lyssna på musik framförd av Mikael Kresser och Christoffer Hallgren. De uppträder med sitt program som heter Musikresan. Vi reser klimatsmart genom att lyssna på musik som tar plats över en stor del av världen. Resan börjar i Gamla Stan och redan där börjar åhörarna sjunga med i de välbekanta visorna som framförs. De har inte bara en stor repertoar av visor och annan musik utan byter flera gånger mellan olika stränginstrument. Musikerna är återkommande gäster och de är alltid lika uppskattade att lyssna på.

Innan uppträdandet börjar finns representanter för stadens uppsökande verksamhet inom äldreomsorgen i lokalen. De svarar på frågor och ger råd om var och hur man kan söka hemtjänst eller äldreboende eller vad annat man funderar på. Att prata med en person öga mot öga verkar uppskattat istället för att sitta i telefon med en anonym person.

Annons:

-Vi är här ungefär tre gånger i veckan. Vi spelar spel eller kort och har det trevligt. Ibland upptäcker vi att klockan är 18.30 och vi måste gå hem, berättar stammisarna Brita och Yvonne. Det blir som ett gäng som samlas här.

Det är fina lokaler som finns tillgängliga. Man kan till exempel väva, göra keramik, sy och arbeta med glas. Det är helt gratis att använda utrustningen – eventuellt kan materialet man använder kosta något.

-Ibland åker vi på utflykter. Det kan vara ett besök på Soppteatern i Kulturhuset eller till någon konsert som ordnas. Om det är något som kostar så har vi tillgång till reducerat pris, säger Yvonne.

Båda tjejerna har bott i Rinkeby sedan orten var nybyggd.

-Vi har bara flyttat tvärs över gården eller på samma gata. Men vi flyttar aldrig från Rinkeby, säger de i mun på varandra.

Vill ni som seniorer ha chansen att lyssna på härlig musik i dag, tisdag, så spelar Mikael Kressner och Christoffer Hallgren på Kista servicehus kl 14.00.

Monica Jansson

Print Friendly, PDF & Email