Anita Karp har bott 35 år i Akalla. Hon har arbetat inom psykiatrin, med forskning och utredning inom äldrefrågor. I många har hon varit engagerad i odling på Hästa gård och hon har aktivt arbetat mot förbifart Stockholm.
 – Jag brinner för miljön och integration och tycker att närodlade ekologiska grönsaker borde vara självklara val för ett bättre samhälle, säger Anita.

Om jag vore statsminister…

 – Då skulle jag möjliggöra odling av ekologiska produkter på de stora gröna ytor som finns på Järvafältet. Ute i Hästa gård finns certifierad jord som är perfekt för det. Jag har drivit frågor om klimatet och ser gärna att den lilla människan bryr sig om miljön. För det är så viktigt. 

 – Vissa förorter har bättre möjligheter än andra. Härifrån flyttar svenskarna. De verkar ha en tendens att skrämmas när det är många människor från andra länder. Varför är det så? Vad är de rädda för? Vi alla borde kunna umgås naturligt och inte dra oss undan varandra. Som statsminister kan jag inte tvinga folk, men jag skulle se till att det blir attraktivt att bo här. Här skulle finnas stora odlingar, vi skulle ha ett kunskapsutbyte med universiteten och bli ett stort centrum för hälsa, bra mat och ett ekologiskt klimat. Det borde locka folk. 

Vilken fråga är den viktigaste för världen?

 – Klimatfrågan är absolut den viktigaste. Alla måste börja bry sig om framtiden. Vi har alla ett ansvar. Politikerna är rädda att föreslå förändringar, men alla bör tänka på miljön, på jämlikhet och bli mer medvetna om sin omgivning. De krig som pågår lite överallt i världen påverkar även de här frågorna. I och med kriget i Ukraina så exporteras inte tillräckligt med vete främst till Afrika och då leder det till hungersnöd. Det är som en ond cirkel. Man slåss om resurser och allt detta berör alla på vår planet.

Vilka är dina viktigaste frågor i Sverige?

 – Det är hur flyktingar blir mottagna och att vi verkligen gör vår del. Det är viktigt att integrationen funkar och att skolan lär ut språket ordentligt. Frånsett det så är det viktigt med jämlikhet och att det inte är så stora klyftor i samhället. Det är extrema skillnader lönemässigt mellan sjukvårdspersonal och dem som arbetar med IT och i finanssektorn. Det har man sett de senaste 20 åren. Man måste hitta en balans mellan hur mycket politikerna ska bestämma och hur mycket marknaden ska bestämma. 

Vilka är dina viktigaste frågor i din ort, Akalla? 

 – Jag skulle lägga ner Förbifart Stockholm. Den stora sexfiliga motorvägen som kommer att komma upp här i Akalla och Hjulsta. Det är beräknat att ungefär 145 000 fordon per dygn kommer att passera och spy ut avgaser, men även från elbilarna kommer det komma små partiklar när bilarna kör samt all buller. 

 – När det gäller Hästa gård är det viktigt att få med politikerna och tjänstemännen på tåget. Det är ett akut klimatläge och de borde tänka utanför sina byråkratiska ramar. Politikerna måste vara modigare i dessa frågor. Det skulle få upp statusen i området och att få hit alla intresserade av ekologisk odling och stadsodling. Det kunde finnas tvärvetenskaplig forskning här ute med en hub från exempelvis Karolinska institutets avdelning hälsa, få in lantbruksuniversitet och de tekniska universiteten. Här skulle finnas en central marknad för att sälja ekologiska produkter. Det skulle öka attraktionskraften för området. 

Krista Sirviö

Inför valet i höst intervjuar Nyhetsbyrån Järva en rad Järvabor om vilka frågor de anser vara viktigast.

Print Friendly, PDF & Email