Barn som spelar basket.

Rekordmånga barn och ungdomar som ville spela basket i Akropol. Så såg det ut i Rinkebyhallen strax innan restriktionerna för covid-19 slog till hösten 2020. Nu när restriktionerna hävts satsar Rinkebyklubben på att nå dit igen.

– Vi har stolta traditioner och känner verkligen framtidstro. Vår förening har funnits i Rinkeby i flera decennier, och hos oss är alla välkomna. Basket är en billig sport och dessutom lika populär hos både killar och tjejer. Hos oss är det sedan flera år fler tjejer än killar som spelar, men vi ser nu en ökning också bland våra pojklag, berättar Akropols sportchef Jonny Ishak.

Jonny Ishak menar att en förklaring till basketsportens popularitet är just att det är en världsidrott, och att sporten erbjuder en mångsidig träning.

Annons:

– För att bli en bra basketspelare krävs att du tränar på många saker: smidighet, styrka, snabbhet, spänst och inte minst att bli vän med bollen. Sedan krävs det både eget ansvar och lagarbete för att lyckas. Det bästa är att det är väldigt roligt att spela, oavsett ålder, säger Jonny Ishak.  

Ungdomarna är vårt enda fokus

För 15 år sedan hade klubben ett lag i högsta ligan för herrar, för åtta år sedan gick man upp med sitt damlag i samma serie. Men nu är det bara ungdomslagen som gäller.

– Ungdomarna är vårt enda fokus. Under pandemin har vi förstärkt med flera nya tränare, och där de flesta är spelare från våra egna led. Just nu storsatsar vi på att erbjuda dessa utbildning, men också mentorskap från mer erfarna tränare. Vi vill verkligen kunna ta emot dem som vill spela basket i vår förening på bästa möjliga sätt. Vi har alltid plats för fler, både spelare och tränare, avslutar Jonny Ishak.

Jimmy Blomqvist Larsson, ordförande, Akropol Basket
Barn spelar basket.
Print Friendly, PDF & Email