Omar Faraj i duell med en spelare under matchen mot Västerås SK
Foto: Said Ali

Igår var det Allsvensk premiär på Friends Arena där AIK tog emot nykomlingen Västerås inför drygt 36 000 åskådare. En match med Järvaspelare i båda lagen.

Västerås SK vann Superettan i fjol och har imponerat under försäsongen med bland annat vinst borta mot Hammarby i Svenska cupen. Klubben som nu är tillbaka i den högsta serien har inte varit i Allsvenskan på 27 år, och en bidragande faktor till avancemanget var Husbysonen Jabir Abdihakim Ali som gjorde hela 14 mål.

Foto: Said Ali

AIK däremot, hade ett turbulent fjolår och kämpade för att hålla sig kvar i serien under hela säsongen, och hamnade till slut endast tre poäng ovanför kvalplatsen för slutspel om nedflyttning. Under försäsongen har det dock sett bättre ut för Solnaklubben som tog sig ända fram till semifinal i cupen, men där det sedan tog slut mot ärkerivalen Djurgården på straffar.

Annons:

Det var två lag som gick ut till den Allsvenska premiären med helt olika säsonger bakom sig

Det var alltså två lag som gick ut till den Allsvenska premiären på Friends Arena med helt olika säsonger bakom sig. Det var ett Västerås som visade prov på stort självförtroende och dominerade både bollinnehav och skapade flest klara målchanser. Nykomlingarna lyckades dock inte förvalta sina lägen. Det var en jobbig halvlek för AIK som inte lyckades få något flyt i spelet, och när hemmalaget väl var framme i offensivt straffområde, hade de svårt att hitta fram till avslut.

I den andra halvleken förändrades matchbilden efter att AIK växlat upp tempot och tagit tag i matchen. Knappt 10 minuter in tar hemmalaget också ledningen genom Rui Modesto efter framspelning av Tenstasonen Omar Faraj.

Foto: Said Ali

Västerås hittade spelmässigt tillbaka in i matchen igen efter AIK:s ledningsmål, och fortsatte skapa målchanser. Med ungefär 20 minuter kvar gjorde bortalaget även offensiva byten för att försöka hitta ett kvitteringsmål, och Jabir Abdihakim Ali äntrade planen. I matchens slutminuter kom Abdihakim också i ett farligt nickläge, men var hårt pressad av försvararen och fick ingen kraft i avslutet. Närmare än så kom inte Västerås och trots att nykomlingarna imponerade under hela matchen, var det AIK som tog med sig tre poäng från premiären.

Omar Faraj var nöjd med hur hemmalaget tog sig an andra halvlek

AIK:s anfallare Omar Faraj var även han imponerad av Västerås insats.
– Jag tycker att Västerås gör det riktigt bra i den första halvleken men känner även att vi gör det för lätt för dem, där de får komma igenom vårt lag och skapa flera målchanser, sade han.

Foto: Said Ali

Omar Faraj var dock nöjd med hur hemmalaget tog sig an den andra halvleken.
– I halvtid pratade vi mycket om att fixa presspelet och att vi inte får tillåta Västerås spela fram så enkelt. Jag tycker att vi lyckades fixa det till den andra halvleken, de fick inte vara så fria i mitten och hamnade i sämre situationer på planen, sade han.

Att den förra säsongen gick knackigt för AIK är inget som förändrar klubbens ambitioner menade Omar Faraj.
– AIK är en storklubb och vi går alltid för att minst hamna topp tre i Allsvenskan och siktar såklart på att ta SM-guld, sade han.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email