¨

Abdi Elmi kom till Sverige från Somalia som tonåring, på flykt från våldet och med siktet inställt på en plats där det går att leva. Idag är han tvåbarnspappa och busschaufför och han har skrivit en bok om sin resa.

Den 1 juli publiceras första avsnittet av Abdi Elmis och Linn Bursells bok Gå bara här på Nyhetsbyrån Järva. Hela boken kommer gå att läsa som sommarföljetong med ett nytt avsnitt varannan dag.

Han har föreläst en hel del om boken men vill inte visa sitt ansikte på bild.
– Jag pratar så mycket om politik och de där extremisterna har anhängare överallt.

Annons:

Extremisterna är i det här fallet främst al-Shabaab, en militant islamistgrupp som är allierad med al-Qaida och har stort inflytande i Somalia.

Abdi Elmi är född 1994 i Mogadishu och bor i Stockholm sedan flera år tillbaka, men hans föräldrar och småsyskon är kvar i Somalia. Han har inte träffat dem sedan 2008.

För att undkomma al-Shabaab och våldet i Somalia tvingades Abdi Elmi som tonåring lämna sin familj och resa ensam till Europa för att försöka skapa bättre förutsättningar för familjen. Efter år av fruktansvärda prövningar är det målet uppnått.

Det är jag som försörjer dem nu

– Baba är glad att jag har lyckats så bra och kan hjälpa mina syskon med deras utbildning. Han börjar bli gammal så det är jag som försörjer dem nu. Han kämpade jättemycket för att jag inte skulle bli en del av problemen som finns där. Det var många familjer som förlorade sina barn i kriget.

Abdi Elmi berättar om Somalia, ett land som fortfarande lider svårt av extremism, korruption och våld. Under hans uppväxt började al-Shabaab infiltrera skolorna för att värva barn och ungdomar till sin armé av barnsoldater.

– Det sker på samma sätt här i Sverige. De kriminella gängen riktar in sig på de barn som de vet lever i fattiga familjer. Om de ser att här är en pojke som inte har råd med en bra jacka på vintern, då går de och köper en ny, fin jacka till honom. I Somalia är det ungefär 70 procent som lever i fattigdom.

Al-Shabaabs skräckvälde med blodiga terrorattacker har fått fler och fler att ifrågasätta extremisterna, men få vågar säga något högt.

– Folk har tröttnat. På insidan hatar de dem, men ingen säger något för då blir man dödad. Al-Shabaab bryr sig inte om Somalia, de vill styra världen. Men när folk fattade det var det försent. Deras propaganda och ideologi var redan spridd.

Jag har sett slavhandeln i Libyen

Abdi Elmi säger att han flydde från Somalia för att hitta någonstans där han kan leva som en vanlig människa. Men resan var svår, många har dött längs vägen.

– Att resa genom Libyen som svart var fruktansvärt. Jag har sett slavhandeln där, hur de köper människor. Jag har haft jättetur faktiskt. Jag minns när jag pratade med baba före båtresan över Medelhavet och han sade ”Det här är mina sista pengar”. Jag förstod att det var min sista chans att försöka ta mig över och om jag inte lyckades var de alternativ som återstod Libyen eller Somalia. Då kändes det som att det kanske vore bättre om jag dog på havet.

Men Abdi Elmi kom med en båt och tog sig över havet. Han överlevde och lyckades fortsätta hela vägen till Sverige, men är inte omärkt av den traumatiska resan.

– Under hela tiden var det ”gå bara” eller dö, som gällde. Oavsett vad som hände. Det är därför boken heter så. Resan påverkade mig. Jag har haft mardrömmar och sömnproblem, det har påverkat mitt sociala liv. De första fem åren var katastrof. Jag hade kompisar som tog livet av sig när de fick avslag på sina asylansökningar. När man har kämpat så mycket och sedan får ett sådant besked, kanske man tänker att den här världen inte är för mig.

Kärleken jag fick räddade mig

– Situationen i Europa, särskilt Italien och Malta, är inte lätt. Det är jätteviktigt att visa stöd och solidaritet med människor som flyr. Jag har fått stor hjälp av nätverket Ingen människa är illegal. När jag fick avslag första gången 2011 var det de som fixade boende och SFI-skola åt mig. Jag hade ingen familj här, men det stödet och den kärleken jag fick räddade mig. Det fick mig att känna att det fortfarande finns mänsklighet.

2013 fick Abdi Elmi permanent uppehållstillstånd. Tack vare att han kunnat plugga svenska medan han levde som papperslös blev han klar med SFI på några månader och kunde fortsätta med grundskolan och gymnasiet. Därefter har han jobbat som lagerarbetare, lärarassistent på SFI och nu är han busschaufför. Men Abdi Elmi är inte färdig.

– Jag ska börja på universitetet och utbilda mig till socionom för att kunna jobba med samhällsfrågor och hjälpa till att bygga upp Somalia från grunden. Landet behöver ett sammanhängande samhällssystem där man tänker på saker som skola, sjukvård och äldreboenden.

– Jag brukar titta på mina lönespecifikationer och tänka på hur mycket jag betalar i skatt. Det kanske är mer än i andra länder men för det får mina barn gratis sjukvård, skola, tandläkare och mediciner. Det är ett sådant system vi behöver i Somalia. Vi behöver samla de goda krafterna och sätta stopp för extremisterna. Deras enda ideologi är hat, men vi behöver kärlek.

Anna Nygård

Med start den 1 juli kommer Nyhetsbyrån Järva att publicera boken Gå bara som sommarföljetong med ett avsnitt varannan dag. Boken är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell och utgiven på Ordfront förlag 2016. Gå bara har undertiteln Min flykt från Somalia till Sverige, och handlar om Abdi Elmis liv.

 

Print Friendly, PDF & Email