I morgon den 1 juli börjar Nyhetsbyrån Järvas sommarföljetong. Boken heter Gå bara och är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell. Den är utgiven på Ordfront förlag 2016. Idag publicerar vi förordet av Linn Bursell och Abdi Elmis introduktion till boken.

 Jag träffade Abdi när jag var aktiv i nätverket Ingen människa är illegal. När vi möttes var han sjutton år och hade levt på flykt i flera år. I slutet av 2012 fick han till sist sitt permanenta uppehållstillstånd. Ett halvår senare frågade han mig om vi kunde skriva en bok om hans resa. Han sa att han inte ville att den skulle glömmas bort. Alla år på flykt hade satt för stora spår och det gick inte att låtsas som att det inte hade hänt.

Den europeiska migrationspolitiken och dess konsekvenser är en allvarlig och fruktansvärd katastrof. Erfarenheterna av denna måste få ta plats. Därför skrev vi den här boken. Abdi har berättat och jag har lyssnat, bearbetat och skrivit ner. Vi vill gärna att ni också ska lyssna.

Linn Bursell, mars 2016

Jag ska berätta för er för jag tror inte att ni vet. Kanske är det omöjligt att förstå om man inte har varit där.

Jag tror ni tänker att vi har ett val. Det är inte så. Det finns inga alternativ. Jag vill lika lite sätta mig i den där rangliga båten i Libyen som du skulle vilja. Jag förstår också att den antagligen inte kommer att hålla. Att smugglarna pressar i för mycket folk. Att Medelhavet är stort och farligt. När vågorna går höga har de små träbåtarna ingen chans.

Jag vet det.

Men det finns inga alternativ. Det finns faktiskt inga alternativ.

Självklart vore det bättre om vi kunde få visum och åka direkt, slippa förlita oss på smugglare. Men det får vi inte. Folk från krigsdrabbade länder får inte visum för att ta sig in i Europa. Det finns inga lagliga vägar. Då hade vi självklart tagit dem.

Det här är historien om min resa från Somalia till Sverige. Det är någonting som jag måste berätta.

Abdi Elmi

Med start den 1 juli kommer Nyhetsbyrån Järva att publicera boken Gå bara som sommarföljetong med ett avsnitt varannan dag. Boken är skriven av Abdi Elmi och Linn Bursell och utgiven på Ordfront förlag 2016. Gå bara har undertiteln Min flykt från Somalia till Sverige, och handlar om Abdi Elmis liv.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: