Varje år sedan 2009 har det i samband med vårterminens avslutning ordnats fest för elever med somalisk bakgrund som nått bra studieresultat i årskurs 6 och 9. I fredags var det den elfte festen eftersom det inte var några fester under pandemin.

Det är föreningen Somaliska föräldrar och modersmålsförening som arrangerar festen. Ordet Abaal är somaliska och betyder ungefär pris, ge tillbaka och uppskattning.  Eleverna belönas för att öka motivtionen för fortsatta studier.

Annons:

-Det är elever från skolorna Gullingeskolan, Enbacksskolan, Elinsborgsskolan och Hjulsta grundskola som är inbjudna till festen. I dag var det närmare 200 personer, elever och anhöriga bland annat, som kom till lokalen i Tensta träff, säger Mohamed Barre som är ordförande i föreningen.

Att Abaal festen är välkänd och har bra rykte märks inte minst på listan över besökare. Finansborgarrådet Karin Wanngård var på plats och delade ut priser. Även stadsdelsdirektören Victoria Callenmark och rektorer från deltagande skolor var närvarande.

Från årskurs 6 belönades fyra elever med varsin laptop och från årskurs 9 var det två elever som fick en något kraftigare dator. Finansborgarrådet delade ut dessa och blommor till eleverna. De fina priserna som Somaliska föräldrar och modersmålsföreningen skänkte är avsedda att motivera eleverna och underlätta i deras studier.

Bland deltagande niondeklassare har de flesta sökt vidare till gymnasiet. Programmet med Naturvetenskap är attraktivt och eleverna ser det som en bra grund till eftergymnasiala studier.

Festen avslutades med fika och somaliska piroger, sambusas.

Monica Jansson

Foto: Mohamed Barre

Print Friendly, PDF & Email