Gunnar Strömmer i talarstolen.

Statsminister Ulf Kristersson valde att inte vara med årets Järvavecka, istället skickade han en hälsning på länk.
– Det är inte varje dag man får vara förband till Gunnar Strömmer.

Så kom då justitieministern upp på scen, ivrigt påhejad av första radens lokala moderater. Han började med att berätta om en man, som flytt till Sverige från Syrien för tio år sedan.
– Han köpte han en liten tobaksbutik i Hjulsta och jobbade hårt, sju dagar i veckan. Han gjorde precis det som vi brukar framhålla när vi talar om nyckeln till integration – hårt arbete, företagande och egenförsörjning.

Men snart började problemen, unga beväpnade män kom gång på gång och rånade honom på kontanter, telefonkort och tobak. En gång blev han misshandlad, en annan gång slängde de in en Molotovcocktail i butiken. Till slut ville inget försäkringsbolag ha honom som kund. Riskerna var alldeles för höga.
– Hur ska någon orka driva eget företag, hur ska någon våga det, och vad händer med viljan att integrera sig i samhället då?

Annons:

Enligt Gunnar Strömmer har var femte företagare övervägt att lägga ned sin verksamhet på grund av säkerheten.

Det är här som brottsligheten påverkar människor mest

Sedan övergick han till att tala om de senaste årens våldsvåg.
– När rekryteringen till de kriminella gängen riktar sig mot tio- och elvaåringar, då utmanas hela vår rätts- och socialstat i grunden.

Strömmer menar att de flesta som rekryteras kommer från områden som Järva.
– Det är framför allt här som människor håller sig inne på kvällen och det är här som brottsligheten påverkar människor mest.

Läget i landet är mycket värre än vad Gunnar Strömmer kunde förstå innan han blev minister. Men han och regeringen lovar att vända den här utvecklingen. Han betonar att trygghet är vår tids stora frihetsfråga.
– Kampen mot brottsligheten är kampen för varje människa frihet, och den kampen måste vi vinna.

Enligt justitieministern måste fokus ligga på brottsoffren, inte på brottslingarna, och vi måste ge avkall på den personliga integriteten för att bekämpa brottsligheten effektivt.
– Och för det tredje – förebyggande och brottsbekämpning är en del av samma helhet.

Särskilda ungdomsfängelser ska upprättas

Men det är skiften som kommer att få konsekvenser, enligt Strömmer. Han tycker att 15-årsgränsen, som genomsyrar lagstiftningen är överspelad i dagens verklighet.
– Socialtjänsten ska kunna sätta in kraftfulla insatser för barn från 12 år, även om det sker mot föräldrarnas vilja. Särskilda ungdomsfängelser ska upprättas för de allra grövsta brottslingarna.

Som ett exempel på hur en negativ utveckling kan vändas, tog han Järva. Inte lika många skjutningar har skett här under den senaste tiden och det beror enligt Strömmer på att många kriminella sitter i fängelse.

Han talade en del om det förebyggande arbetet. ”Två saker som är viktigare än allt annat: familjen och skolan.” Han framhöll Hjulsta grundskola som ett positivt exempel, som en skola som lyckats vända utvecklingen och höjt skolresultaten. Han sade inget om extra tillskott till skolan, i den ekonomiska kris som råder. Men han sade att regeringen satsar extra mycket pengar på skol-sociala team.
– För att lärarna ska kunna fokusera på undervisning.
Regeringen vill också införa vad de kallar Akutskolor där elever som hotar och stör andra ska kunna placeras tillfälligt.

I slutet av sitt anförande återvände Gunnar Strömmer till tobakshandlaren i Hjulsta.
– Ett samhälle är inte starkt när det låter kriminella slå familjer och småföretag i spillror. Kampen mot brottsligheten är en frihetskamp. Om vi håller huvudet kallt och hjärtat varmt – då är ett tryggare Sverige möjligt.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email