Womenisa och Bawsy Baws Babes anordnade en lyxig gala med buffé och mingel när Årets Womeneur skulle utses.
 – Idag har vi framför oss fantastiska kvinnor som genom sina handlingar bidragit till positiva samhällsförändringar, sade Pia Engholm, när hon presenterade vinnaren Zainab Jones.

Zainab Jones som tog hem priset är sjuksköterska och bor i Malmö. Hon öppnade sitt instagramkonto för snart ett år sedan, som heter @min_melanin, där delar hon tips om hudvård och medicinsk information för melaninrik hud. 

– Jag har själv haft hudproblem i en stor del av mitt liv. När jag har sökt hjälp så har jag fått fel behandlingar och de hudterapeuter jag träffat har haft brist på kunskap om melaninrik hud. 

Annons:

Stor brist på kunskap om melaninrik hud kan leda till felbedömningar i vården

Hon insåg att det fanns knappt någon information alls på nätet för dem med melaninrik hud. Därför etablerade hon kontakt med hudläkare internationellt som var experter i ämnet.

– Inom sjuksköterskeprogrammet finns det stor brist på kunskap om melaninrik hud och det kan leda till felbedömningar i vården, fördröja en korrekt diagnostisering och orsaka onödigt lidande för patienten. 

– Det är så otroligt viktigt att det finns jämlik vård i Sverige och viktigt med representation i medicinska läroböcker. Mitt konto fungerar som kunskapsportal för sjuksköterskor, läkare och alla som kan tänkas vara intresserade, sade Zainab Jones.

En av alla finalister var Melody Farshin som är stand up-komiker och författare.
 – Jag lärde mig tidigt att hata mig själv och att allt jag gör är fel, bland annat genom populärkulturen. Min huvudfråga är därför rättvis representation och rätten till att skapa sina egna berättelser, sade hon.

Det är ett kvitto på att jag kommit långt

Meryem Kibar är 23 år, bor i Botkyrka, studerar till grundskolelärare och var också en av finalisterna. Hon driver The Good Talents, som hjälper unga i åldern 15-25 och låter de öva som entreprenörer.
 – Vi åker runt till olika skolor och fritidsgårdar och har olika typer av program där vi främjar entreprenörer. Jag har alltid arbetat bakom kulisserna, men nu på den här galan märker folk att det man har gjort skillnad. Nu kan jag börja ta plats i finrummen. Det är ett kvitto på att jag kommit långt, att man inte bara är en drömmare, utan att det händer saker, sade hon.

Det delades ut fler priser; årets Up & Coming blev Lima Habib och årets Kämpe Kelly Sempangi. En panel bestående av Sharareh Hoss, Nora Bavey och Jennie Rosen, alla tre företagare, samtalade på temat ”Female and entrepreneur”.

Womenisa är ett nätverk för kvinnlig utveckling och entreprenörskap, som vill stärka kvinnligt ledarskap. Vinnaren fick 10.000 kronor samt ett coachningspaket värt 5400 kronor. 

Krista Sirviö
Bilder: Lima Habib
Några av finalisterna och vinnaren i Årets Womeneur.
Print Friendly, PDF & Email