stillbild från film av polisingripande

En poliskontroll i Kista urartade till en biljakt som fick ett våldsamt slut i Rinkeby. På vittnesfilmen syns hur två poliser slår med sina batonger på en person som ligger ner på marken.

Igår kväll, tisdag klockan 21.27, försökte en polispatrull i Kista stoppa och kontrollera en bil. Bilföraren stannade inte och polisen inledde en biljakt som inte slutade förrän den jagade bilen körde in i på Stenbygränd i Rinkeby som är en återvändsgata. I polisens händelserapport står det att ”patruller är på plats för kontroll av föraren och en passagerare”.

Vittnen till ingripandet filmade den så kallade kontrollen och på den 20 sekunder långa videon syns hur två civilklädda poliser brutalt misshandlar en person klädd i gula arbetskläder.

Annons:
Annons:

Jag kan inte uttala mig om ifall nivån av våld är korrekt

– Patrullen fick stopp på bilen och där blir det ganska våldsamt. De här personerna vill inte samarbeta alls så vi är tvungna att bruka våld, men vi fick kontroll över situationen och de fick följa med till stationen. De misstänkta fick gå efter förhör, säger Anders Djurestad som är biträdande lokalpolisområdeschef i Järva.

Kunde de gå?

– Ja, det kunde de. Det har inte behövts någon sjukvård efter ingripandet. Jag har sett filmen och det ser väldigt våldsamt ut, men det är en del av ett händelseförlopp. Jag kan inte uttala mig om ifall nivån av våld är korrekt. Vi har anmält oss själva och det kommer att utredas enligt den rutin vi har vid sådana här ingripanden.

Enligt Anders Djurestad kommer besked om huruvida polisens internutredning av ingripandet kommer läggas ned eller gå vidare om ungefär en vecka.

De två personerna som satt i bilen som stoppades är misstänkta för flera brott. Brottsrubriceringarna är drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och våldsamt motstånd.

Anna Nygård

Se hela filmen här nedan.

Vittnesfilm av det våldsamma ingripandet i Rinkeby
Print Friendly, PDF & Email