William Svedberg är nyinflyttad och den enda Järvabon på Kristdemokraternas vallistor. Partiet lyser med sin frånvaro också på valaffischerna i området. Men ett förstahandskontrakt tackar man inte nej till, så nu bor den före detta barnskådespelaren från Södermalm i Tensta.

Han kommer inte från en politisk familj, det politiska intresset väcktes för några år sedan på en arbetsplats.

Namn: William Svedberg
Ålder: 30 år
Yrke: student med inriktning HR/organisation
Bor: i Tensta
Parti: Kristdemokraterna

Annons:
Annons:

– Jag jobbade på en skola i Norrland som lärare i matte, drama och lite olika saker. Då märkte jag att man ibland kan se tidigt att en ung person, oftast en kille, är på väg åt helt fel håll. Det är nästan alltid kopplat till otrygga familjer och jag kände att Kristdemokraterna är det parti som pratar allra mest om behovet av att ha en trygg familj. 

Varför kandiderar du för KD i kommunvalet?

– Det behövs en röst för att bevara Stockholms historiska arv när det gäller byggnader och så är det det här med trygghet och sociala frågor. Det är mycket antingen eller nu. Många pratar om trygghet, men de kanske inte fokuserar så mycket på sociala frågor och de som pratar om sociala frågor och välfärd tar inte upp de hårdare frågorna. 

William Svedberg menar att det är möjligt att sänka skatter och samtidigt ge mer resurser till skolan. ”Allt handlar om prioriteringar” säger han.

Vilken är den viktigaste politiska frågan för dig?

– Just nu i Stockholm så är det tryggheten. Det ska kännas tryggt att gå här på gator och torg oavsett tid på dygnet.

Svaret till trots säger William att han personligen känner sig trygg. Både när han går hem på kvällarna i Tensta och på andra platser i staden. Han håller med om att trygghet, till skillnad från säkerhet, främst är en känsla och därmed svårt att mäta.

Vi går inte att placera på den typiska höger-vänsterskalan

Vad är det bästa med Järva?

– Det är nära till natur och lätt att prata med folk. Jag tycker att det finns en enkelhet här. Jag gillar det.

Varför ska folk rösta på dig?

– Jag är väldigt pragmatisk av mig som person och jag vill få saker gjorda. Man kan svaja iväg mycket ideologiskt, ”nu ska vi privatisera allt”, eller ”nu måste vi höja skatterna.” Men jag väljer att titta på varje fråga enskilt, väldigt pragmatiskt och praktiskt och hitta en lösning.

Så ibland kan det behövas en skattehöjning?

– Generellt lutar jag åt andra hållet, men jag är inte helt stängd för att höja något. Till exempel när värnskatten togs bort så var KD bland dem som kände att det här är inte rätt prioriterat. Ideologiskt sett går vi inte att placera på den typiska höger-vänsterskalan.

När man googlar dig dyker det mest upp gulliga bilder från din tid som barnskådis, har du några ”skelett i garderoben”?

– Jag var sjutton år och hade festat på en Finlandsfärja. Vi hade gått i land på morgonen och var jättefulla och skulle dricka mer. Jag blev ertappad på systembolaget med en flaska alkohol.

Du försökte sno den?

– Ja. 

Vad hände då?

– Jag tror att det blev något som kallas för en åtalsunderlåtelse, jag vet inte exakt vad det betyder. Jag fick prata med någon polis och sedan var det inte så mycket mer med det. Jag minns att jag var väldigt aggressiv faktiskt, men jag minns också en polis som bemötte mig väldigt mjukt och sedan släppte vi det där.

Jag har aldrig sett mig själv som en hård tuffing

Det låter fint med ett mjukt bemötande. Nu pratas det det ju mest om hårdare tag, mer befogenheter och skärpta straff för ungdomar.

– Ja, den här frågan är väldigt komplex, det är inte så svart eller vitt. Generellt så håller jag med om att det behövs hårdare tag. Vi ska ha mycket ordning och reda men samtidigt måste man hitta tillfällen där det går att vara mjuk. Men i Sverige har vi haft för mycket av det mjuka, man kan stå och skrika vad som helst åt en polis utan att det blir några konsekvenser.

Kristdemokraterna har tidigare föreslagit att det ska bli straffbart att kränka eller förolämpa en polis. Men William Svedberg tycker ändå inte att han fick för lite konsekvenser när han som berusad tonåring var aggressiv mot polisen som ingrep mot honom.

– Jag har aldrig sett mig själv som den här hårda tuffingen som inte har några gränser, men det finns ju sådana människor också. När man visar mjukhet mot dem ser de det som en svaghet och utnyttjar en.

Du menar att det är olika typer av människor snarare än olika tillstånd?

– Jag skulle säga att det finns människor och det finns tillstånd. Det finns människor som är extremt råa och utnyttjar svagheter och så finns det en dålig dag i skolan. Det handlar om att hitta en balans, men generellt vill jag ha mer av det hårda.

Målet är ett helt borgerligt styre utan MP

Vad gör KD lokalt för klimatfrågan?

– En sak som partiet driver är utfasning av gifter i förskola och skola. Sedan tror jag också på elektrifiering av Stockholms stad. Där kan kommunen hjälpa till med förutsättningar för att det ska gå snabbare. 

Elektrifiering av vad?

– Allting som kommunen sköter, det finns jättemånga saker. Vi politiker kan hjälpa till med att det blir mer energieffektiviserat. Du frågade om exempel, det kan handla om upphandlingar och sådant man köper in.

Elektrifiering av upphandlingar?

– Nej, nej, nej, nej.

Efter en lång tystnad kommer William fram till att han måste passa på frågan. Men enligt Kristdemokraternas hemsida verkar det troligt att elektrifieringen åsyftar fler laddstolpar för elbilar.

Hur ser du på KD:s samarbete med SD?

– När vi går till val krokar vi arm med dem som stöttar oss, som tycker likadant oavsett om det är V eller SD. Nu är det ju ett blågrönt styre i Stockholm, men målet är ett helt borgerligt styre utan MP.

Brunblått?

– Brunblått… det blir en definitionsfråga, men ja, vi kan samarbeta med alla. 

Anna Nygård

William Svedberg trivs bra i Tensta
Print Friendly, PDF & Email