”Tycker du att det blivit svårare att fotografera människor?” Min kollega som gjort en vända ute i Järva undrar. Han tyckte att folk blev griniga när han tog fram kameran. Nej, jag tycker inte att det har blivit svårare. Inte ens särskilt svårt. Men visst, Järvaborna gillar inte journalister särskilt mycket. Men vi är inte någon populär yrkeskår någonstans.

”Det är lite obehaglig stämning här…” En frusen SVT-reporter står med sitt team (antagligen bara en fotograf numera) i Rinkeby centrum en sen kväll. Inte många vill prata med henne, någon kallar henne något otryckbart. Detta föranleder Gulan Avci att bli upprörd och skriva på twitter att ”Rättssamhällets största uppgift är att återta makten över dessa områden och skydda de utsatta”. De utsatta? Vilka tänker hon på? Representanterna för SVT? Hon får över 2000 ”likes” och 492 som ”tweetar” vidare.

Två tjejer intervjuas i det som kallas en ”mini-dokumentär”. De säger att de inte gärna är i centrum på kvällen. Nä, vem är det när allt är stängt? En kille säger att han ofta hotas, men av polisen. I affärerna berättar de anonymt om knark-gömmor och hot. Det är just sådana här ”reportage” från orten som får folk att bli förbannade. Inte så konstigt att de varken vill bli intervjuade eller ställa upp på bild.

Kerstin Gustafsson

(Följande text har tidigare publicerats i Vi i Kista-Rinkeby-Tensta, Direktpress.)

Print Friendly, PDF & Email