De båda V-politikerna Hashim Mohamed Jama och Daniel Riazat har idag anmält Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp.
– Och vi kommer också göra en JO-anmälan mot Polismyndigheten för att de har gett honom tillstånd.

Hashim Mohamed Jama, ledamot för Vänsterpartiet i Rinkeby-Kista, och Daniel Riazat, riksdagsledamot för V, var båda med i Rinkeby under Långfredagen när Paludan kom dit.

– Vi bestämde samma dag att både Paludan och Polisen skulle anmälas, säger Daniel Riazat.

Annons:

Först tänkte de lämna in anmälan i Rinkeby, men där var polisexpeditionen stängd på obestämd tid, av okänd anledning och utan besked om när den öppnade igen. Så de åkte iväg till stationen i Solna istället.

Men är det klokt att polisen nekar mötestillstånd? Nästa gång kan det användas mot Vänsterpartiet?

Daniel Riazat svarar:
– När jag arbetade med Dalarna mot rasism blev vi nekade tillstånd flera gånger, nekade att vara på vissa platser, vissa dagar och vissa tider. Och vi har aldrig haft något budskap som har varit olagligt. I det här fallet så är det enligt lagstiftningen hets mot folkgrupp och då kan jag inte förstå hur man kunde ge honom tillstånd.

 – Och dessutom precis utanför moskén, under fredagsbönen, säger Hashim Mohamed Jama.

Han konstaterar att även den tidigare justitieministern Thomas Bodström håller med dem när det gäller hur lagen ska tolkas.
– Han går ut idag och kritiserar Morgan Johansson och kallade honom okunnig, eftersom han inte insåg att det finns lagutrymme för att neka Paludan tillstånd.

Yttrandefriheten har aldrig varit obegränsad

Många säger att yttrandefrihetslagstiftningen väger tyngst.

– Men yttrandefriheten har aldrig varit obegränsad. Den har alltid haft sina begränsningar i lagen, till exempel när det kommer till hets mot folkgrupp. Här ser man att polisen gör en helt annan bedömning än vad de gjorde för drygt 20 år sedan, innan rasismen var normaliserad, säger Daniel Riazat.

Hashim Mohamed Jama är kritisk mot hur politiker och tjänstemän skötte sig inför Paludans besök.
– Det borde ha varit en bredare dialog innan han kom. Ett budskap borde ha förts ut; från civilsamhället, politiker, tjänstemän och polisen, för hur vi skulle agera i den här situationen. Men dialogen i Rinkeby-Kista var obefintlig.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email