Studenterna som flyttat in i studentskrapan i Tensta centrum syns inte till. Medborgarvärden Mohamed Hagi Farah tror att bilden av Järva skrämmer dem.

– Vi vill att studenterna ska känna sig hemma här i Tensta. Vi borde ordna en fest tillsammans, säger han.

Annons:

Drygt ett år har gått sedan Tensta torn, med sina 18 våningar, invigdes. Alla 243 lägenheter är uthyrda och höghuset med den färgglada fasaden är nu en del av Tenstas skyline. Men de som bor i huset syns sällan till i stadsdelen.

– De känner inte oss och vi känner inte dem, säger Hagi Farah. Vi måste lära känna varandra.

I porten, alldeles bredvid den moderna tvättstugan, står en skylt med texten ”I Tensta torn bor Sveriges framtid”. I studentlägenheterna bor ”blivande läkare, filmregissörer, arkitekter, statsvetare, civilingenjörer och lärare”.

– De ska bo här i några år och de är även Järvas framtid, säger Hagi Farah. Men de känner sig inte trygga här, det är alldeles klart.

Mohamed Hagi Farah, som bott och verkat i Järva i två decennier, vet vad han talar om. Han har gjort egna fältstudier. En kväll satte han sig i grillkiosken vid utgången från tunnelbanan.

– Jag såg, att de hade med sig matkassar när de kom. De går raka vägen hem. De går inte igenom centrum. Alla skriverier om Tensta gör att de inte ens handlar här.

Men Mohamed Hagi Farah vill ändra på den här situationen. Han vill visa att Tensta är så mycket annat än bilden som tidningar och annan media förmedlar.

– De ska bo här i tre, fyra år, de måste få veta att de flesta som bor här inte är kriminella. Många är studenter precis som de.

Hagi Farah skrev ett medborgarförslag till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och föreslog att förvaltningen skulle bjuda in till fest.

– Vi har många föreningar här, kulturföreningar och idrottsföreningar. På en fest kan de få kontakt med jämnåriga. Kanske blir någon av dem intresserad, och vill börja spela basket eller fotboll. Kanske vill någon hjälpa till med läxläsning. De ska i alla fall känna sig välkomna.

Han fick avslag med motiveringen att ”förvaltningen bedömer att det är andra faktorer än en inflyttningsfest som påverkar huruvida en medborgare väljer att bo kvar.” Men Hagi Farah ger inte upp så lätt, om nu någon trodde det. Han försöker nu ordna välkomstfesten på annat sätt.

– Studentåren är viktiga år, det är då de upptäcker världen. Dessutom kan de här unga människorna bidra till Järva under de åren de bor här. De är även vår framtid, vi behöver dem.

Så här svarade förvaltningen i Spånga-Tensta:

”Förvaltningen uppskattar att det flyttat in unga vuxna akademiker i Tensta. Det förekommer en rad nybyggnationer som leder till att fler kommer att flytta till stadsdelen. Förvaltningen gör ingen skillnad på i vilket sammanhang inflyttningen sker, utan tillhandahåller god samhällsservice till alla. Förvaltningen bedömer att det är andra faktorer än en inflyttningsfest som påverkar huruvida en medborgare väljer att bo kvar. Förvaltningen arbetar därför med att utveckla en trygg och levande stadsdel med bra samhällsservice. Förvaltningen föreslår att Spånga-Tensta stadsdelsnämnd avslår medborgarförslaget.”

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email