På lördagskvällen fylldes Rinkeby folkets hus av ungdomar. Järva ungdomsforum bjöd på talk show, konstutställning och final i tävlingen ”Vem vet bäst i förorten”. Diplom till ungdomsledare delades också ut.

– Finalen av Vem vet bäst var väldigt lyckad! Det bästa med kvällen var att se den stora gemenskapen vi har här i förorten, säger Khalid Abdullahi som grundade tävlingen tillsammans med Abdinajtib Osman.

Många ungdomar hade samlats i Rinkeby Folkets Hus, lokalen var fullsatt med över 250 personer. Kvällen bjöd på flera panelsamtal, bland annat om hur ungdomar här påverkas och mår av det som händer i Gaza.

Annons:

Fina målningar med tänkvärda motiv ställdes ut av gruppen ”Låt konsten tala”. Suheyla Erzurum som är initiativtagare till gruppen, berättar att det var hennes eget skapande som ledde till att hon fick idén om att inspirera främst unga tjejer till att tala genom konsten.
– Jag tröttnade på att sitta hemma och måla för mig själv, säger hon.

En annan ung tjej som ville sprida sitt intresse är Gizem Kuzucu. Hon har startat och varit ledare för en grupp unga tjejer med gaming som intresse.
– Det är mest killar som spelar, men jag vill stärka tjejerna i att det inte är något konstigt med att vara tjej och spela, säger hon.
– Som tjej får man ta emot mycket hot och hat när man är ute på nätet och spelar, om vi blir fler så försvinner kanske fördomarna, säger Gizem Kuzucu.

Under diplomcermonin lyftes 29 unga ledare från Framtidens Hus, som under året skapat egna projekt och föreningar och  gjort en samhällsförbättrande insats i Järvaområdet. Ungdomarna som lyftes var bland andra grundarna av Järva Cupen, föreningen Järvas Engagerade Tjejer, Järvas Ungdomsredaktion, Real Talk Järva, Vem vet bäst i förorten, Konsten att tala, Gaming för tjejer, Tjejer för Tjejer förening, Shao iyo Sheeko med flera.

De som håller i trådarna för grupperna i Framtidens hus är Sissa Pagels och Sakariya Hirsi.
– I Järva kryllar det av engagemang bland unga! De har en enorm kraft och potential och när man ger dem rätt redskap, nätverk och finansiering då katalyseras deras drivkraft till innovation och samhällsförbättrande projekt.
– Just detta gör vi på Framtidens Hus med vårt nystartade Inkubatorprogram, där vi hjälper unga att själva driva egna projekt, säger Sissa Pagels.

Ungdomarna har fått finansiellt stöd för sina projekt av Kulturförvaltningen på Stockholm Stad.


Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email