Bild på medelålders blond kvinna som vilar huvudet i handen.

I den här veckan inleder socialdemokraterna sin kongress. Vart är de på väg? Den som läser Dambergs och Johansson senaste debattinlägg i DN blir mörkrädd.

Så gott som hela artikeln (publicerad 20.10) handlar om hårdare straff, fler poliser, de kriminella ska vräkas och socialtjänsten ska ta barnen utan föräldrarnas samtycke. Bara en enda mening handlar om sociala satsningar. ”Ska vi knäcka gängen krävs en kraftfull och bred politik som bryter segregationen, ojämlikheten i skolan, trångbodd­heten, psykisk ohälsa och fattigdom”

Kommer Sveriges socialdemokrater gå åt samma håll som Danmarks? Då är vi riktigt illa ute

De är till och med tvungna att tala om att socialdemokraternas politik ”skiljer sig kraftigt från det högerkonservativa blocket”, om det nu skulle vara så att vi som läsare inte ser någon skillnad alls. För det gör vi inte.

Kommer Sveriges socialdemokrater gå åt samma håll som Danmarks? Då är vi riktigt illa ute. Då får vi en etniskt grundad särlagstiftning, där brott begångna i särskilt utsatta områden straffas hårdare än brott begångna på till exempel Södermalm. Nu föreslås också att långtidsarbetslösa invandrare ska kallas till samtal och övertygas om att ”resa hem”. Det kan handla om personer som bott i landet helt lagligt i decennier.

Må kongressens ledamöter vara klokare än så.

Kerstin Gustafsson Figueroa

PS. Hanne Kjöller har ingen koll, det vet de som läser DN. För hennes begränsade läsekrets i orten är hennes tvärsäkra och uppblåsta krönikor både ointressanta och okända. Vem är hon? DS.

Print Friendly, PDF & Email