De var både förbannade och besvikna. Ungdomsvärdarna som arbetat i Rinkeby-Kista i flera år, men som nu förlorar sina jobb. 
– Varför behandlar ni oss som ni gör? Var finns öppenheten och tilliten?

Det var fullsatt i Rinkebyskolans aula när verksamhetsplanen för 2019 presenterades på stadsdelsnämndens möte i Rinkeby-Kista. Bland åhörarna fanns också de tio ungdomsvärdar, som arbetat kvällar och helger i stadsdelen. Deras uppgift har varit att hålla lugn i centrum och ha kontakt med ungdomarna. Men nu ska deras verksamhet ”pausas och utredas”. 

Vi hörde rykten redan i höstas

Annons:

– Vi hörde talas om att våra jobb skulle försvinna redan i höstas, sade Khalid Suleiman, ungdomsvärdarnas talesperson under mötet. Men det var rykten, vår chef sade ingenting.

Ungdomsvärdarna skrev ett brev till avdelningschefen före jul för att få svar.
– Då fick vi besked att verksamheten ska fortsätta som vanligt. Vi blev glada, men nu förstår vi att det bara var ett sätt att manövrera bort oss. 

Stadsdelsdirektör Ulla Thorslund beklagade att ungdomsvärdarna inte fått information i tid. 
– Vi har föreslagit att ungdomsvärdarnas arbete ska utvärderas. Vi behöver bättre kunskap om alla grupper som arbetar ute på fältet innan vi fortsätter. 

De här ungdomarna är jätteduktiga och gör ett viktigt arbete

Elvir Kaznic, S, ledare för oppositionen, sade att han inte hört något om att ungdomsvärdarna skulle försvinna.
– Jag blir orolig när jag hör detta, hoppas att det inte handlar om några besparingar. De här ungdomarna är jätteduktiga och gör ett viktigt arbete.

Ungdomsvärdar har funnits i flera år och för en del av dem var arbetet ett första steg in i arbetslivet. 

– Tidigare hade vi bra kontakt med vår chef, sade Khalid Suleiman, men nu har det inte funnits någon dialog. Det har inte ens varit någon monolog. Varför behandlas vi så här?

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email
Annons: