En grupp barn som springer på en löparbana utomhus

Det är full fart på Spånga IP. Några äldre barn slipar på sin höjdhoppsteknik, medan de yngre leker lekar på löparbanan med en av ledarna. Salma, som är nio år har precis kommit till idrottsplatsen för första gången.

Salma och hennes mamma Najma Hagi, står och pratar med Abdirahman, en av de sommarjobbande ungdomar som tar hand om barnen. Han tar Salma i handen och de går bort till barnen som leker. Det tar inte många minuter innan Salma är med och springer, lekens regler fattar hon blixtsnabbt.
– Det är så roligt att se det här, att barn som först är lite blyga när de kommer hit och inte känner någon så snabbt blir en i gruppen och har hur kul som helst, säger Abdirahman.

Annons:

På fredagarna har vi en stund då alla får berätta hur de tycker att veckan har varit

Han berättar vidare att barnen får testa längdhopp, höjdhopp och kulstötning. De får också springa 60 meter och öva på hur man gör en bra start.
– Varje dag serverar vi mellanmål, det kan vara till exempel kycklingkorv eller mackor och dricka. På fredagarna blir det lite snacks, och så har vi en stund då alla får berätta om hur de tycker att veckan har varit, säger han.

Najma Hagi och hennes dotter bor inte i Järva längre, utan har flyttat till Sundbyberg. Hon säger att där inte alls finns lika många roliga aktiviteter för barn, och att de som finns kostar ganska mycket.
– Vi har redan varit på många aktiviteter i Järva, till exempel i Kista på sommartorget. På torsdag ska vi till parkleken Rinken i Rinkeby, där det är högläsning. Min dotter är enda barnet, så det är viktigt för henne med aktiviteter där hon träffar andra barn, säger hon.

Man kan få se kärleken till en idrott födas hos någon

Imran Lernebo, som är ansvarig för verksamheten den här veckan är själv aktiv friidrottare och utbildad tränare. 
– Jag började med friidrott i tioårsåldern, 100 och 200 meter är mina grenar. Nu för tiden är det sporten som bestämmer hur min sommar ska se ut, säger han.
– Arbetet med barnen är roligt, särskilt när man kan få se kärleken till en idrott födas hos någon. Det är många som fortsätter träna “på riktigt” efter att ha testat här, säger Imran Lernebo.

En av dem som fortsatte att träna med Spårvägen efter sommarskolan är Yaha som är 14 år. Hon har tränat i tre år, och har specialiserat sig på tre grenar.
– Jag håller på med höjdhopp, stavhopp och 60 meter, säger hon.

Naser och Ilaf, som båda är elva år, är ivriga att få berätta om hur mycket de gillar att hålla på med friidrott.
– Jag kommer hit varje dag med mina kompisar och vi har alltid kul här, säger Ilaf.
– Alla grenar vi får testa är roliga, men jag gillar höjdhopp bäst. Det skulle jag vilja träna i en klubb, säger Naser.

Annika Skarf

Tre barn och en ledare som springer på l öparbana utomhus

Friidrottsskolan håller på den här veckan och ytterligare två veckor alla vardagar klockan 12-16. Anmälan görs här , till Mårten Westberg på 070-567 18 88 eller ungdom@sparvagenfriidrott.se.

Print Friendly, PDF & Email
Annons: