Nästa helg drar Rinkebys bokfestival i gång på Folkets Hus. Stora författare som Lars Kepler, Lena Andersson och David Lagercrantz kommer. Flera unga poeter gör också debut. Projektledaren Sahar Sorati berättar varför man ska komma.
För tredje året i rad håller Rinkeby Folkets Hus en bokfestival i samarbete med Rinkeby bibliotek. Sahar Sorati har jobbat på projektet sedan första april. Hon ansvarar för allt från att se till att det finns volontärer, till scenografin och logistiken till att vara behjälplig med marknadsföringen. Ett intensivt och roligt uppdrag.
Hur går planeringen?
– Det är jätteintensivt, men det går bra!
Gillar man litteratur eller intressanta samtal som rör vår samtid så tycker jag verkligen att man ska komma hit
Sahar Sorati berättar att det kommer att finnas åtta scener fördelade på Folkets Hus, Rinkebyskolan, Rinkebyhallen och biblioteket. Från klockan 11–20 kommer besökarna att kunna ta del av en mängd samtal, workshops och happenings. Allt är gratis och för alla åldrar. Det kommer att finnas musik, mat och dryck.
På fredagen är det inbjudningsfest för författarna, moderatorerna och bokförlagen. Även allmänheten får ta del av evenemanget, men det finns ett begränsat antal platser. En inbjudan finns på bokfestivalens Instagram. På lördagen, den 24 maj, drar den stora festivalen i gång och Sahar hoppas att så många som möjligt kommer.
Varför ska man komma till bokfestivalen?
– Jag tror det kommer vara en otroligt inspirerande och lärorik dag. Det blir ett bra tillfälle för de som aldrig tidigare varit i Rinkeby att komma hit och för de som bor här att visa upp Folkets Hus och sin hembygd. Festivalens tagline är “Ord som förenar”. Jag tror det kommer att vara många intressanta möten, både för festivalbesökarna men även för författarna som möts och samtalar på scenen, säger hon.
– Gillar man litteratur eller att höra på intressanta samtal som rör vår samtid så tycker jag verkligen att man ska komma hit. Vår line-up är helt otrolig. Det är runt 80 talare, allt från stora namn som Lena Andersson, Lars Kepler, David Lagercrantz till debutanter som Segen Meles och Paulina Modlitba. Hela programmet finns på nätet.
Sahar berättar att det kommer att finnas en barn- och ungdomsscen. Bland annat kommer Martin Widmark som har skrivit böckerna om Lasse-Maja och ungdomsfavoriten Kristina Ohlsson. Utöver det utlovas aktiviteter och gratis korv. Sahar hintar även om Pippi Långstrump och brandbilar.
Vad ser du mest fram emot?
– Jag ser fram emot att folk ska ha det bra och vara glada, men också att allt flyter på. Det kommer vara en intensiv dag men jag hoppas kunna smita iväg och lyssna lite på samtalet mellan Andreas Cervenka, Karin Pettersson och Agri Ismaïl på temat “Den nya girigheten i folkhemmet”.
Rinkeby bokfestival går av stapeln den 23-24 maj. Just nu har de runt 70 volontärer som kan hjälpa till, men fler behövs hela eller delar av lördagen. Vill du bidra? Skicka ett mejl till volontar@rinkebyfolketshus.se
Sofie Ellwood
Ville Sundborg
Alice Sundin
Sahar tipsar om:
● Den nya girigheten i folkhemmet
Rinkebysalen klockan 13:00
Andreas Cervenka, ekonomijournalist och författare till Girig-Sverige; en bok om Sveriges förändring från ett välfärdssamhälle till ett skatteparadis för miljardärer, samtalar med Agri Ismaïl, Augustprisnominerad författare för boken Hyper; en roman om en kurdisk familjs sönderfall, med finanskrisen 2008 som fond. Karin Pettersson, moderator för samtalet, är kulturchef på Aftonbladet och driver podden Café Bambino tillsammans med författaren Tone Schunnesson.
● När verkligheten överträffar dikten
Rinkebysalen klockan 14:00
Krimförfattaren Pascal Engman samtalar med advokat och författaren Evin Cetin om det svenska rättssamhället. Modereras av Carl Hamilton.
Under våren 2025 samarbetar studenter från JMK, Enheten för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet, med Nyhetsbyrån Järva.