Det är högsommar och hela Järva står i blom. Men visste du att flera av våra vanligaste växter som du kan hitta på gården eller Järvafältet har många hälsosamma och välgörande egenskaper? 

Här är fem av vanliga örter som kan vara bra att lägga på minnet. Lär dig vilken som hjälper mot klimakteriebesvär, vad som lindrar trötta ögon och vilka blad du kan göra din egen pesto av. 

Annons:

Groblad, Plantago mayor

Groblad har en lång tradition som läkeväxt. Den trivs vid stigar och kallas även White Man’s Foot eller El Paso del Hombre Blanco eftersom det var europeerna som tog groblad till latinamerika. Genom att se var grobladen växte kunde ursprungsbefolkningen hålla koll på var de vita befann sig.

Bladen är bra vid sår, som förband eller vid hudinflammationer men hjälper även trötta ögon. Att gurgla vattnet från ett avkok på groblads är bra för irriterat tandkött eller vid halsinfektioner eftersom plantan är antiinflammatorisk och sårläkande. Groblad är även hostdämpande. Två ståndare i en kopp te anses vara febernedsättande och ska då drickas tre gånger per dag. Varje sommar torkar jag groblad på tidningar och sparar till resten av året.

Kirskål, Aegopodium podagraria

Kirskål – eller som vissa säger – falsk spenat, har nog många gått förbi och tänkt ’ogräs’. Men när du väl börjar lägga märke till den kommer du se att den finns överallt! Kirskål är faktiskt mat och den är rik på vitaminer och mineraler. Den smakar lite som persilja och går att använda i pesto, soppa eller stuvning. Den växer verkligen överallt så ta de unga bladen, de smakar bäst. Varför inte plocka ett lass och fylla frysen. Tänk bara på att inte plocka för nära ditt bostadsområde då det ofta finns råttgift utlagt.

Rödklöver, Trifolium pratense

De flesta som legat på de nerklippta ängarna runt Järva känner nog till rödklövern eftersom den växer på varenda äng. Rödklövern är en läkeört som kan hjälpa många och de lila blommorna går att äta i sallader eller ha i smoothies.

Rödklöver innehåller ett ämne som heter fytohormon det likar östrogen och används som behandling mot humörsvängningar och klimakteriebesvär med vallningar och torra slemhinnor. Rödklövern är rik på mineraler som kalcium, fosfor, kalium och magnesium samt innehåller proteiner och vitamin B och C.

Den är slemlösande och antiinflammatorisk och kan användas mot hosta, bronkit och vid astma. De antiinflammatoriska egenskaperna gör att örten ökar kroppens egen avgiftningsförmåga då den rensar lymfsystemet och hjälper leverns reningsarbete. Dessutom har den urindrivande och lugnande egenskaper. Hela växten går att använda; bladen, stjälken och blommorna. 

Rölleka, Achillea millefolium

Örten har fått sitt namn efter den osårbara Akilles och användes tidigt som medicin för sårläkning. Rölleka är bra för aptiten eftersom den ökar utsöndringen av matsmältningsvätskorna och den lindrar vid magsmärtor. Både levern och njurarna stärks av rölleka och den kan även sänka högt blodtryck. Röllekan är antiinflammatorisk och kan användas för att rengöra sår. En infusion – alltså kokande vatten som hälls på två teskedar rölleka och drar under lock i 5–10 min – är perfekt vid menssmärtor eller magknip.

Tusensköna, Bellis perennis

Du har säkert kört en ’älskar mej, älskar mej inte’ med en liten tusensköna någon gång. Den har faktiskt använts utvärtes vid sårbehandling sedan 1700-talet och som smärtlindring vid rikliga och smärtsamma menstruationer. Tusenskönan ska också vara bra vid leversjukdomar samt vid feber och hosta eftersom den är upphostningsfrämjande, antiinflammatorisk samt urin och svettdrivande.

Isabel Rozada
Print Friendly, PDF & Email