– Attityder till våld är något man lärt sig. Våld handlar inte om biologi, utan är socialt inlärt och därför kan man ändra på det.
Luis Lineo från organisationen MÄN inledde mötet om Manlighet, våld och ansvar på Kista bibliotek.

Organisationen Män arbetar med att förändra destruktiva normer kring maskulinitet, för att minska våldet och för att män ska ta ansvar för jämställdheten. Luis Lineo menade att våld handlar om makt.
– Det gäller våldet på alla nivåer, i familjen och i samhället. Ju mer makt du har desto större ansvar har du, allt är kopplat till makt.

Till mötet, som hölls under Våldsförebyggande veckan i Rinkeby-Kista, var flera företrädare inbjudna från organisationer, som på olika sätt arbetar mot våldet i samhället.
– Vi vill öka kunskapen om vad våld är för någonting, sade Ulla Thorslund, stadsdelsförvaltningen direktör som deltog i debatten som följde. Det pratas ofta om det grova våldet, men det är inte det vi vill sätta fokus på. Vi vill prata om allt våld som finns i samhället. Och vi kommer inte sluta efter denna vecka, utan vi kommer fortsätta jobba med frågan.

Annons:

Macarena de la Cerda, från Förorten mot våld, talade om det strukturella våldet i samhället.
– Vi menar att det institutionella våldet, när myndigheter och politiker fattar beslut över våra huvuden utan att inkludera oss, är en orsak till det eskalerande våldet i området.

Carolina Sinisalo från Akalla har förlorat sin yngste son i skjutningarna. Robin hade precis fyllt 15 när han sköts till döds utanför sitt hem i januari 2016. Hans äldre bror Alejandro skadades vid samma tillfälle och är idag rullstolsbunden. Carolina Sinisalo har tillsammans med Alejandro grundat föreningen Fuck våldet.
– Jag och min son åker runt i landet och föreläser om det dödliga våldet och vilka konsekvenser det får. Det är faktiskt människor som dör på riktig, på våra gator. Vi försöker visa att det finns familjer bakom både offret och förövaren.
Hon menade att de verkliga orsakerna till våldet inte diskuteras.
– Det är inte så att de här ungdomarna vaknar en morgon och tänker ”idag blir jag mördare”. Det finns andra orsaker till det, som är djupare och som ingen pratar om.  Man läser bara i tidningarna ”nu har de där kriminella skjutit varandra igen ”. Okej, men varför bli de kriminella? Ingen ställer sig de frågorna.

Ifrah-Degmo Mohamed
Print Friendly, PDF & Email