För oss i Sverige – inte minst här i Järva – som drabbats så hårt av coronapandemin, kan det vara hugnesamt att läsa om Färöarna, där viruset rent av räddar livet på valarna och faktiskt också far ganska skonsamt fram mot befolkningen.

Nyligen berättade Kringvarp Føroya, public servicebolaget på Färöarna, att folk på land hade sett grindval utanför Hoyvík. Men sysslomannen, det vill säga polisen, Finnbogi Midjord, betonade att det inte fick gå ut ”grindboð” i radio och TV som brukligt är, för att kalla folk att driva in valen till strand och förse sig med valkött som man länge gjort på öarna:

– Tilmælið er framvegis, at vit ikki mugu savnast fleiri enn 100 fólk, og tað hevði helst verið mangt slíkt, um vit hildu grindina til, sigur Finnbogi Midjord, sýslumaður.

Ett besked som innebar att eftersom man under coronapandemin inte får samlas mer än 100 personer och det säkert bleve många fler om man dreve in valarna till ett traditionellt grindadráp, så fick valarna simma vidare i fred.

Den här gången rörde det sig om cirka tjugu valar, men sedan coronareglerna om folksamlingar kom till har en tre-fyra flockar setts men ingen drivits i land.

Jakten på val har bedrivits sedan 800-talet

Jakten på val har bedrivits sedan 800-talet då folk kom till Färöarna och valköttet var långt in på 1900-talet en viktig proteinkälla – i synnerhet för fattigt folk eftersom köttet fördelas gratis bland dem som anmäler sig till sysslomannen.  Det finns lagtext åtminstone från 1200-hundratalet som reglerar valjakten, och idag bedrivs den under strängt reglerade former i närvaro av polis och veterinär. Bara folk med utbildning får avliva djuren med särskilda knivar som sticks ner genom ryggmärgen så döden blir ögonblicklig. Förr drogs valarna in med en vass krok, som höggs in i valkroppen, men nu använder man en trubbig krok som sticks i andningshålet för att de valar som kommer undan inte ska vara skadade när de simmar tillbaks till havet. För färingarna är jakten en del av den egna kulturen – ungefär som älgjakten för många svenskar.

Det finns gott om grindval i världens hav och den hotas på inget sätt av jakten, men den ligger högt i näringskedjan och nuförtiden innehåller köttet tungmetaller och andra föroreningar ur havet vilket kan hota valen och innebär att särskilt barn och kvinnor i fertil ålder rekommenderas att inte äta grind annat än mycket sällan. Tunna skivor torkat kött tillsammans med lite späck är annars delikat spis, kan jag intyga.

Inte bara valarna utan även färingarna har klarat coronapandemin bra. I skrivande stund har drygt 11 000 av Färöarnas 50 000 innevånare testats, 187 befunnits smittade och lika många har tillfrisknat. Ingen sitter i karantän eller ligger på sjukhus. Ingen har dött.

Mats Leander
Print Friendly, PDF & Email