Vaccination mot covid-19 i Rinkebyhallen idag

Nyheter

Vård- och omsorgspersonal i Stockholms län blev vaccinerade mellan 10-16 i Rinkebyhallen under torsdagen.
– Jag ska få min första spruta, säger Yvonne Andersson, förskollärare på Knutby förskola.

Vid ingången stoppas alla, och bara de som fått en bokad tid släpps in i hallen. Munskydd delas ut och handsprit finns tillgänglig. Kvinnan i dörren ställer samma frågor till alla:
– Har du intyg, legitimation och fyllt i din hälsodeklaration?
– Jodå.

Det är inte i egenskap av förskollärare, som Yvonne Andersson har fått möjlighet att vaccinera sig. Utan anledningen är att hon arbetar extra som ledsagare i Sundbybergs kommun.
– Det var arbetsgivaren där som kontaktade mig och sade att jag kunde boka tid för vaccination.

Vaccindirekt är i Rinkeby bara den här dagen, de åker tydligen runt i länet och vaccinerar på olika platser. Det kommer hela tiden en strid ström av människor som ska in och vaccinera sig. Chalima Kar är en av dem. Hon arbetar i dagverksamheten i Fridagruppen i Spånga.
– Jag väntar på mina kolleger. De ska få sin andra spruta, men jag ska ta min första. Jag har en del underliggande sjukdomar och fick vänta i tre veckor på grönt ljus från en läkare, säger hon.

De sade att jag skulle vänta i nio veckor till andra sprutan. Det är helt nya rekommendationer, tydligen

Alla som har fått sprutan, får sitta och vänta i 15 minuter för att se om vaccinet ger någon allergisk reaktion. Yvonne Andersson kommer ut och verkar oberörd.
– Nej, det gjorde inte ont.

Men hon undrar när hon ska få spruta nummer två. Hon hade bokat en tid om drygt tre veckor, allt enligt de rekommendationer som finns.
– Jag har en tid den 18 mars, men de sade åt mig att det var för tidigt. De sade att jag skulle vänta i nio veckor till andra sprutan. Det är helt nya rekommendationer, tydligen.

Hon fick också veta vilket vaccin hon fick.
– Ja, det var vaccinet från Astra Zeneca, säger hon med en liten grimas.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Print Friendly, PDF & Email