kvinna står till höger om ett konstverk med en slags väv av pärlor och namnet "U-Lindiwe"
Marcia Harvey Isaksson.

Sedan den 1 september till och med den 1 oktober hålls en pop up-utställning med samtidskonst i Husby centrum. Det är del 5 av utställningen ”3,5 % Over Generations” som visas och där de verk som presenteras skapats av de två Stockholmsbaserade konstnärerna Marcia Harvey Isaksson och Kayo Mpoyi. Nyhetsbyrån Järva besökte vernissagen i fredags.

Ytan som används att ställa ut konstverken på ligger i en före detta heminredningsbutik i hörnet av Husby torg, i lokalen till höger om Kulturhusets entré.
– Jag letade först lokal i Rinkeby, men de hade ingen som jag kände passade för detta och jag har specifikt sökt övergivna butikslokaler för att sänka tröskeln till denna typ av konst. Sedan letade jag i Husby och kämpade hårt för att kunna vara här, säger Sarah Tawiah Svärd som tillsammans med Ulrika Flink är konstkuratorer för utställningen.

Sarah Tawiah Svärd och Ulrika Flink på vernissagen den 1 september.

Genom de olika delarna av projektet har två konstnärer från olika generationer och vars bakgrund ofta är underrepresenterade inom samtidskonst sammanförts – så som erfarenheter som speglar BIPOC (Black, Indigenous, People of Color).

Annons:

Marcia Harvey Isaksson och Kayo Mpoyis konst har det gemensamma att de skapar konst som lyfter fram tidigare generationers påverkan, minnen och berättelser.

I Kayo Mpoyis flerdelade och fortgående verk ”Min fader romantikern” vill hen till exempel synliggöra hur det fanns ett slags optimism trots alla svåra tider som pappans generation upplevde. Med ett utforskande förhållande till olika lager av minnen och historiens tystnad försöker hen att förstå mer.

en konstnär står framför en ram med inristat brunt trätryck av en manlig figur
Kayo Mpoyi.

– Min pappa gav mig ett block där jag han hade översatt massa ord till tishluba och sedan markerat dem med siffor, till synes helt utan logik. I min fiktion är det ett slags kod som han gett mig, säger Kayo.

Marcia Harvey Isaksson berättar om vad som har inspirerat henne till ett av de verk hon ställer ut i Husby. I en slags väv av svarta och glittriga vita pärlor står ett namn, U-Lindiwe, bokstaverat. Lindiwe är ett förnamn som hon tilldelades vid födseln men som väldigt sällan har använts. Betydelsen är ”den väntade”, något som hon som mellanbarn tycker är lite märkligt och som hon aldrig fått något riktigt svar på varför just hon fick.
– Jag har börjat tänka att mitt syfte kanske är att jag ska berätta om min förmoder Charwe Nyakasikana Nehandas liv, vem personen var.

Genom att utforska den egna familjens berättelser, via vävtekniker och film, introduceras publiken för Charwe Nyakasikana Nehandas öde, en Zimbabwisk hjältinna och andemedium som spelade en nyckelroll i det första frihetskriget mot britterna i slutet av 1800-talet.

David Johansson

Utställningen ”3,5 % Over Generations del 5” har öppet onsdag till fredag klockan 12–18 och på helger klockan 12–16.

Under utställningstiden ordnas även två workshops vardera med de aktuella konstnärerna. Dels en skrivarworkshop med Kayo Mpoyi den 9 och 23 september, dels en namn- och pärlworkshop med Marcia Harvey Isaksson den 16 och 30 september. För mer information och anmälan, kontakta info@tawiahcurating.com

Print Friendly, PDF & Email