Några tjejer som står och tittar på foton på ett galleri

Unruly gang grundades 2013 av Imenella Mohamed, Rut Roos and Nathalie Salomonsson.
– Vi ville ge unga tjejer från orten möjligheten att dansa till en låg kostnad, ingen av oss hade råd att betala avgifterna till de dansskolor som fanns, säger Imenella.

I år är det tio år sedan danskollektivet grundades. Tioårsfesten på CAP Gallery på södermalm, är en kavalkad av maffiga bilder från 2013 fram till nu. På flera väggar rullar filmer från deras tio år, och talangen, attityden och dansglädjen träffar betraktaren rakt i hjärtat. Många glada tillrop och skratt hörs, särskilt när de äldre filmerna visas.

Tre unga tjejer står i olika dansposer
Unrulys grundare Imenella Mohamed, Nathalie Salomonsson och Rut Roos.
Foto: Saga Berlin

Tjejer från orterna runt Stockholm, med olika bakgrund och dansstilar som till exempel dancehall, hip hop, afro och contemporary dance, samlades och tränade dans i Jordbro. Inför en danstävling i Blå huset i Tensta, behövde de ett namn och då föddes Unruly gang, då tre grupper slog sig ihop.
– Vi ville inte skylta med vilka vi var, så vi anmälde oss till tävlingen med våra mellannamn, minns Imenella, som är uppvuxen i just Tensta. 

Annons:

Vi hjälpte unga tjejer med stökiga liv att hitta motivation för att klara skolan med hjälp av gemenskapen hos oss

De vann tävlingen, och efter det drog deras dansträning med och för unga tjejer igång. Imenella berättar att det kostade 500 kronor per termin, men att de hade ett system där den som inte skötte skolan ordentligt fick tilläggsavgifter.
– På det sättet hjälpte vi unga tjejer med stökiga liv att hitta motivation för att klara skolan med hjälp av gemenskapen hos oss, säger hon. 

Sedan starten har de tränat och uppträtt på fritidsgårdar, spontandansat på pendeltågperronger och dansat i musikvideos med bland annat Cherrie och Ison & Fille. 2015 tog de klivet in i dansens “finrum” i och med en föreställning på Dansens Hus. Några år senare drog Imenellas musikkarriär igång.
– Det blev en draghjälp för vår dansgrupp såklart, säger Imenella.

En sångerska och hennes dansare på en scen
Foto: Karin Törnblom

I Sverige är det mest tjejer som dansar dancehall, som ursprungligen är en dansstil ifrån Jamaica. Det har skapat ett systerskap som Imenella framhåller flera gånger som deras absoluta styrka.
– Alla som var med från början är fortfarande kvar, vilket är otroligt härligt, säger hon. 

De senaste åren har de synts på P3 guldgalan, Grammisgalan och turnerat runt i Sverige. Under 2023 har de haft föreställningar på Dansens hus och Kulturhuset stadsteatern bland mycket annat. Höjdpunkten på tioårsfesten är ett smakprov på gruppens nya videoprojekt.

Är du ung och nyfiken på att testa så finns möjligheten till det på söndagar i Kulturhuset i Husby.


Annika Skarf

Print Friendly, PDF & Email