Det är tomt i den nyrenoverade tvättstugan på Rinkebysvängen 91 en tisdagskväll i slutet av oktober.
 – De nya maskinerna är värdelösa. Tvätten blir inte ren, säger Zahra Mussa.

HSB har utrustat tvättstugan med nya tvättmaskiner, som ska tvätta utan tvättmedel. En enda hyresgäst tvättar i ett av de åtta tvättrummen. Alla de andra 15 maskinerna står tomma.

 – Hade tvättmaskinerna fungerat så hade det varit fullt här. Jag har bott här i många år, jag vet det. Här bor många barnfamiljer, de måste tvätta ofta, säger Nikoletta Dolfin.

Annons:
Annons:

De nya maskinerna tvättar med avjoniserat kallt vatten, och metoden är en svensk uppfinning som ska vara bra för miljön. De nya maskinerna installerades i juni, men hyresgästerna på Rinkebysvängen var inte nöjda med resultatet. Nikoletta Dolfin uppmärksammade kritiken i en insändare i Nyhetsbyrån Järva.

 – Först fick vi absolut inte använda tvättmedel, sedan var det okej. Men eftersom tvätten inte blir ren ändå, så använder alla dubbelt så mycket tvättmedel nu. Miljömässigt är det kontraproduktivt, säger Nikoletta Dolfin.

 – De nya torkskåpen fungerar inte heller, säger Zahra Mussa. Skåpen är för små och kläderna blir inte torra. Det är hopplöst.

Småbarnspappan Said Awil kommer in i tvättstugan för att boka tid. Han är inte heller nöjd med de nya maskinerna.
 – Nej, kläderna blir inte rena, inte barnkläder och inte heller mina skjortor. Det är hopplöst.
 

Erik Juhlin, presschef på HSB Stockholm:
Vi måste testa nya lösningar för att nå våra klimatmål”

 – Det finns inget annat än goda intentioner bakom vårt beslut att testa den här metoden. Förutom att SWATAB:s lösning inte behöver vare sig tvättmedel eller sköljmedel, så sänker vi energianvändningen eftersom de tvättar med kallt vatten.
 – Jag är övertygad om att vi måste testa nya lösningar för att nå våra klimatmål. Men skulle det visa sig att det inte fungerar, så går det att ställa om maskinerna.

Mats Marklund, VD, SWATAB:
”Vi har fått mycket bra resultat”

Hyresgästerna i Rinkeby är mycket missnöjda, deras kläder blir inte rena.
– Det förvånar mig, för vi har kört massor med tester, då man jämför med våra tvättmaskiner med maskiner som använder tvättmedel och fått mycket bra tvättresultat. Vi har fått bra resultat även från industriell tvätt, så som overaller och kockkläder. 
 – Vi får inte bättre resultat, utan vi tvättar på ungefär på samma nivå, som vanliga tvättmaskiner.  Men det finns ett miljö- och hälsotänk i det här, energiförbrukningen minskar och vi slipper alla miljöfarliga utsläpp. Vid svåra fläckar rekommenderar vi galltvål.
Men har det gjorts vetenskapliga tester av metoden? Det finns forskare som menar att ni inte har gjort det.
 – Forskarna är inne på vad är det för teoretisk förändring i vattnet som sker. Vi har inte bedrivit grundforskning. Vi har bevisat i praktiken att det fungerar, men inte i teorin. Den här metoderna har vuxit fram från fasadtvätt, där avjoniserat vatten används.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Imorgon skriver forskaren David Wensbo Posaric att ”tvätt med avjoniserat vatten liknar självbedrägeri”.

Nikoletta Dolfin, Maryam Araale,
Elita Yohanns och Zahra Mussa.
Print Friendly, PDF & Email