Under Rinkeby Bokfestival möttes två personer med olika erfarenhet av kriminalitet. Pernilla Pernsjö, vars son lockades in i kriminalitet och Jacques Mwepu som är fängelsechef för Kumlaanstalten.
Båda har under hösten släppt varsin bok på Mondial förlag. Pernilla har sedan 2017 drivit en blogg där hon berättar om sina erfarenheter av att ha en son som valde kriminaliteten.
– Allting fungerade bra fram till sjätte klass när han började skolka. I klass åtta och nio fick vi var och varannan vecka samtal från rektor om hans frånvaro och missbruk av cannabis. Vi tänkte att det var en övergående fas men det blev bara värre.
Sonens liv påverkade hela familjen.
– När det var som värst ville hans äldre syster inte vara hemma. Vi visste aldrig när polisen skulle komma och knacka på, sade Pernilla.
Familjens liv är lugnare nu när Alfred sitter i fängelse
Brotten blev grövre och Alfred hamnade i kriminella gäng. Sedan januari 2023 avtjänar han ett straff på mer än 12 år. Vägen tills att straffet blev utdömt har varit lång. En lång tid i häktet, många rättegångar och väntan innan tiden för påföljden blev bestämd.
– Familjens liv är lugnare nu när Alfred sitter i fängelse. Han är en fin och mjuk kille. Man måste separera gärning och person. Tidningsrubrikerna om honom när det var som värst stämmer inte med den bild som vi har om honom. Vi har jobbat med att acceptera vad han gjort och att han är inlåst en lång tid, säger Pernilla.
Jacques Mwepu fick stor uppmärksamhet efter sitt sommarprat i radions P1 2022. Han har sitt ursprung i Kongo och kom till Sverige 1990 via en tid i flyktingläger i Zambia.
– Jag kom först till Hallstahammar och flyttade därefter till Västerås. Jag studerade kriminologi och hade en granne som jobbade som ordningsvakt. Jag började också att jobba som det och fick sedan tips om att sommarjobba på en anstalt. Och där är jag fast. Jag har jobbat på flera fängelser runt om i Sverige, även kvinnofängelset Hinseberg, sade Jacques.
Det är barn som har utfört grova våldshandlingar
Pernilla är glad att hon har sparat alla dokument som rört sonen. Mejl från kontakter med myndigheter. Allt sparat har hjälpt henne att skriva boken.
– Det har varit en lång process att acceptera vad familjen varit med om. Det har tagit mycket energi och trötthet. Jag är glad att boken fått så mycket uppmärksamhet. Jag får många mejl och brev från främst mammor som är i liknande situation som jag, sade Pernilla.
Igår var det Mors dag. Pernilla berättade att hon redan hade fått ett Mors dagskort skickat av sonen. Detta gläder henne mycket och visar för henne att han fortfarande är en omtänksam person.
Jacques Mwepu konstaterade att ett antal fängelser ska börja ta emot unga människor i åldrarna 15 – 17 år från och med 2027.
– Det är barn som har utfört grova våldshandlingar. På Kumla skulle det innebära att vi ska ta emot 32 barn. Detta kräver utbildning för personalen och särskild kompetens för att klara den nya arbetsuppgiften, sade Jacques.
Monica Jansson