Mellan 1500 och 2000 personer lockades att fira midsommarafton i Akalla by med traditionell dans runt stången, kaféförsäljning, hennamålningar med mer. Några hundra hade även samlats vid Spånga prästgård på fredagseftermiddagen för deras midsommarfirande. Nyhetsbyrån Järva fanns på plats.

Från klockan 11 på fredagsförmiddagen inleddes firandet vid Akalla by med att midsommarstången kläddes i kvistar och kransar. Strax efter tolvslaget hjälpte ett gäng glada frivilliga till att resa stången mitt på gräsplätten framför dansbanan. Det blev festlig stämning och spontana applåder trots 26 graders värme i stekande sol.

Lite längre bort stod dörren till Norra Järvas hembygdsförening öppen med kafégäster som trillade in och ut ur Mellangården. När en av föreningens representanter på plats gick runt bland fikaborden i bersån hade han gårdens gästbok i handen och visade hur tre systrar, som var släkt i rakt nedstigande led med några som bott på gården på 1800-talet, nyss hade varit där.

Annons:

När musiken drog i gång igen blev det snabbt trångt runt midsommarstången. Många föräldrar med barn skulle få plats. Det blev skratt, fniss och många mobiltelefoner i luften för att dokumentera denna utåt sett urfåniga, men familjära, företeelse. En särskild vers och rörelser på ”Räven raskar” tillägnades snusgubben med dosa och rejäl prilla.

Förutom traditionell sång och musik pågick gårdsförsäljning av bland annat hennamålningar, hembakt fika och sockervadd. Även ett chokladlotteri med funktionär från Kista SC fanns på plats för att utmana turen. Ett initiativ av ungdomarna i samma sportklubb var den stora målarduk som lagts ut på ett bord. Där kunde alla barn, med hjälp av målarpenslar och färger, lämna sitt kreativa avtryck, vilket att döma på antalet motiv var populärt.

Lite senare på eftermiddagen bjöd Clownen Lidiana till med sin halvimproviserade show framför dansbanans scen. Hon fick (läs tvingade) till barnens förtjusning med sig några pappor på sina halvgalna upptåg. Först i någon slags uppvärmning med dansaerobics, flaxande armar och jogga-på-stället. Sedan ett försök till booty shake och ett medvetet klumpigt klätterförsök, med två pappor som stöd, upp på enhjulingen. Publiken gav sitt godkännande genom att stanna kvar under hela showen.

När Nyhetsbyrån Järva lämnade Akalla by hördes återigen allsången från ”Vi äro musikanter” ljuda mellan husen. Ett fint midsommarfirande som än en gång visar på Järvas potential.

David Johansson
Anna Nygård

Ett par hundra midsommarfirare picknickade även i värmen vid Spånga kyrka i Tensta. Efter att stången pyntats och rests blev det dans till livemusik av Spånga folkdansgille.
Print Friendly, PDF & Email
Annons: