Två bilder i en på tomma skyltfönster och en lapp om ledig lokal.

Den senaste tiden har flera affärer i Tensta Centrum försvunnit. Affärsidkare som funnits där i decennier har stängt.
– Ja, jag funderar också på att flytta, säger Nilofer Erzurum, som driver klädesbutiken Seynur.

I drygt tio år har Nilofer Erzurum haft sin butik i Tensta Centrum. Hon säljer damkläder av hög kvalitet, ”design by Istanbul”.
– Jag klarade pandemin, och inte ens Tenstas dåliga rykte har påverkat mig, men nu när så många stänger då funderar jag på att göra likadant.

Hon har funderat på att flytta till Kista, men ”där är hyrorna dubbelt så höga”, eller till Skärholmen.
– Nu kanske jag istället satsar helt på e-handel, men det finns många som inte törs handla på nätet fortfarande. Och det vore tråkigt att släppa butiken, det roliga är ju bemötandet och alla vänner som jag fått under de här åren.

Panayotis Hatzipavlis utanför den stängda friörsalongen.

Panayotis Hatzipavlis sitter inne i en av centrums två, fortfarande öppna, frisörsalonger. Han har bott i Tensta i flera decennier, och som den vana föreningsmänniska han är, brukar han vara handlarna och näringsidkarna i centrum behjälplig med allehanda byråkratiska göromål. Han känner alla och är orolig över situationen i Tensta idag.
– Hyrorna är alldeles för höga och titta hur det ser ut här, det är tomt. Inga kunder.

En av butikerna som har öppet sin sista månad är skomakaren Paul Elias, som också gör nycklar och säljer resväskor.
– Nu stänger jag, efter 23 år. Vi har nio månaders uppsägning på kontraktet med fastighetsägaren FastPartner, det är en katastrof, men den här månaden är det äntligen slut. I flera år har jag försökt överlåta affären till någon annan, utan att lyckas.

Paul Elias stänger för gott.

När Paul Elias måste gå till läkaren är det hustrun som tar hand om butiken, han har inte haft någon anställd på länge.
– Ibland har jag varit tvungen att ta lån för att kunna betala hyran, säger han.

Flera av handlarna i centrum vittnar om samma sak. De säger upp sina anställda, tar inte ut lön själva, utan all inkomst går till hyran. Ibland räcker inte det heller.
– Hyran gick upp vid årsskiftet, elen blir dyrare, vi går minus varje månad, säger en, som vill vara anonym.

Restaurangen stängd.

En av de stora butikslokalerna, där de tidigare sålde presentartiklar och husgeråd, har nu stängt.
– De hade en hyra på 70 000 i månaden plus några tusen för lagerlokal i källaren. Det är omöjligt, säger Panayotis Hatzipavlis.

Den somaliska restaurangen har stängt sedan några månader tillbaka, en av frisörsalongerna har stängt, databutiken likaså.

Bland alla stängda butiker och skyltar om lediga lokaler, händer något annat. I ena änden av centrum pågår en ombyggnad. Där ska det bli ett kafé och två mindre butikslokaler.

– Ja, förhoppningsvis är kaféet klart till slutet av året. De två små lokalerna ska bli pop-up-butiker, som kan hyras några månader eller ett halvår, för dem som vill pröva sin företagsidé, säger Dario Flygberg, fastighetschef för FastPartner, med ansvar för Tensta Centrum.

Han är väl medveten om den svåra situationen i centrum.
– Ja, det beror på det rådande konjunkturläget och en vikande efterfrågan på de produkter som finns där. Området har också begränsad köpkraft.

Om FastPartner kan sänka hyrorna för att rädda näringsidkarna, vill han inte diskutera med medierna.
– Men vi har för avsikt att vända på situationen.
Han hoppas att hela centrala stadsdelsförvaltningen flyttar till Tensta. Lite bättre blev det på luncherna när Spånga-Tensta förvaltning flyttade från Lunda till Tensta, menar han.
– Vi kämpar på, säger Dario Flygberg.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email
Annons: