Lokala frågor stod i fokus när Kulturhuset Stadsteatern bjöd in till forum och debatt i Blå Huset i Tensta. Journalisten Amie Bramme Sey ledde diskussionen under turnén i Västerort.

Mest handlade diskussionen om tryggheten och hur gängkriminaliteten ska bekämpas och förebyggas. Debatten var välbesökt, många kom dit direkt efter jobbet. Med på scenen var ordföranden i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, Ole-Jörgen Persson, M, lokale politikern Mohamed Nuur, S,  Fariha Idle social entreprenör från Tensta, kriminologen Camilla Salazar och Martin Marmgren från polisen.

Debatten pågick under drygt en timme. En åhörare ville veta vilka andra konkreta åtgärder, än fler poliser, som planeras. 

Annons:

– Vi behöver fler poliser så att polisen kan göra sitt jobb. Men det behövs också andra och tidiga insatser, sade Martin Marmgren, polis och samhällsdebattör.

Ole-Jörgen Persson betonade att alla aktörer i samhället har ett gemensamt ansvar för att komma till rätta med problemen.

 – Man får ofta höra att man bör öka tryggheten, men samtidigt finns inte fungerande skolor, inget arbete, ingen trygg uppväxt. Det är detta som saknas i området och ingen politiker vill ta ansvar för det, sade en åhörare i publiken.

Fariah Idle menade att medias beskrivning av orten inte stämmer.
 – Tensta är ett lugnt hem för oss som bor här. 

Mohamed Nuur höll med henne:
 – Tensta är ett kärleksfullt område, trots allt. Men samhället har missat att satsa på förskolan. Det är där som barnen lär sig de sociala koderna, där får de lärdomar som följer dem hela livet.

Fatuma Mohamed
Print Friendly, PDF & Email
Annons: