I dagarna publicerades den av många efterlängtade rapporten (BRÅ2021:9) om brottslingar och deras etniska bakgrund. De högerextrema har länge hävdat att ”PK-eliten mörkat” sanningen om att personer med invandrarbakgrund är överrepresenterade i statistiken. Problemet med det resonemanget är att nån mörkning inte har ägt rum.

Det finns inte någon anledning att dölja något som är helt självklart: Att nyanlända eller andra ännu inte etablerade grupper återfinns mer frekvent i anmälningar och domar. Detta ett välkänt faktum sedan decennier och inte minst Brottsförebyggande rådets tidigare rapporter har visat samma mönster.

Om alla de som sätter sig på tunnelbanan och varje arbetsdag åker till sjukhuset, lagret eller skolan. Hjältarna.

Annons:

Man kan dock glädjande konstatera att tesen om att en ökad invandring skulle leda till ökad kriminalitet fullständigt pulvriserades med denna rapport. Den visade nämligen tydligt att andelen brottsmisstänkta har minskat sedan den senaste kartläggningen (2007) och det oavsett om man har utländsk bakgrund eller ej. Detta kan möjligen förklara att det varit få högerdebattörer som skrikit i falsett över resultaten. Trots rekordstor invandring har alltså inte brottsligheten ökat. Kanske ett kvitto på något helt annat.

Våra nya svenskar vill hellre vara delaktiga. Jobba, studera och bygga samhälle och framtid åt såväl vårt land som åt sina nära och kära. De knegar på helt enkelt. Den berättelsen måste berättas. Om alla de som sätter sig på tunnelbanan och varje arbetsdag åker till sjukhuset, lagret eller skolan. Hjältarna. De som används som ett slagträ i den politiska debatten samtidigt som det är just de som får bära känslan av oro inför de skjutningar som terroriserar sitt område.

Framför allt handlar det om ett klassamhälle som har blivit allt brutalare

Vi kan nu slå fast: brottslighet handlar om andra orsaker och variabler. Det handlar om män och destruktiva machonormer. Men framför allt handlar det om ett klassamhälle som har blivit allt brutalare.

Historiskt känns mönstret igen. Finländare från vår hemstad Borås är ända in i vår tid grovt överrepresenterade i brottsstatistiken. Detta samtidigt som arbetskraften som kom från grannland varit ryggraden i industrin under 50-60-talen då välfärdssamhället byggdes. Det är inte svart eller vitt.

Svenskarna i USA hade länge svårt att komma in i samhället för över hundra år sedan – i synnerhet de som hamnade i städer som Chicago, St. Paul eller Minneapolis. Slum, misär och kriminalitet tillhörde vardagen. Att utmåla invandringen som en orsak till kriminalitet i sig är inte bara ohistoriskt utan också kontraproduktivt.

Utmaningar finns i överflöd och för dem skall vi inte blunda, men de nödvändiga besluten kan inte i vila på populistisk eller rasistisk grund. Och det starka samhället kan inte byggas utifrån överhetens pekfingrar utan måste byggas av starka och stolta människor tillsammans.

Anders Österberg (s), riksdagsledamot Järva
Petter Löberg (s), riksdagsledamot i justitieutskottet 
Båda två är historielärare
Print Friendly, PDF & Email